Afgesneden Sebastian Fitzek

Achterflap boek_9789048819935

Forensisch patholoog Paul Herzfeld vindt in het hoofd van een gruwelijk verminkt lichaam een capsule met daarin het telefoonnummer van zijn dochter. Hannah is ontvoerd en Herzfeld begint een speurtocht naar zijn dochter. De psychopathische ontvoerder heeft in een ander lichaam de volgende aanwijzing aangebracht en het lijk gedumpt op het strand van Helgoland. Herzfeld heeft echter geen kans om de informatie te verkrijgen: het eiland is door een orkaan afgesneden van het vasteland, de bevolking is geëvacueerd. Er ontvouwt zich een ingenieus spel tussen Herzfeld, de ontvoerder van zijn dochter, en een kwade genius uit het verleden.

 Mijn leesbeleving                                                      

Het proloog waarmee het boek begint gaat over een meisje die fietsend -midden door het bos- onderweg is naar haar huis. Onderweg ziet ze een stilstaande auto staan waarvan de achterklep open staat, langzaam komt ze dichterbij. Haar hart bonkt hevig, in gedachten spreekt ze zichzelf toe…Kom op, je bent toch geen mietje. Je hebt wel vaker gevaarlijke situaties meegemaakt. In de achterbak ziet ze een zwaar gewonde man liggen…hij vraagt om hulp. Wat gaat Fiona doen?

Tien dagen later, Helgoland.

De plot heeft twee verhaallijnen en begint met de vierentwintig jarige personage Linda die een tijdelijk onderkomen heeft op het eiland om te ontkomen aan haar wrede stalkende ex-vriend Danny.
De weersvoorspellingen zijn zeer slecht, er is een orkaan met de naam Anna onderweg naar het eiland en de toeristen en bewoners volgen het advies op om het eiland te verlaten voordat de laatste veerboot is vertrokken, een kleine hoeveelheid eilandbewoners slaan het advies- letterlijk en figuurlijk in de wind-en blijven achter. Het eiland is afgesneden van de buitenwereld.
Voor Linda is de orkaan een zegen, haar ex-vriend kan niet bij haar komen op het afgesneden eiland. Ze voelt zich veilig…totdat er dingen in haar tijdelijke woning gebeuren die haar met angst vervullen. Wat is hier aan de hand? Heeft Danny haar adres weten te achterhalen?  En wie is de vermoorde man die ze op het strand ziet liggen met  naast hem een tasje met daarin  een roze mobieltje dat slechts 1 nummer bij de contacten heeft staan. Wat gaat Linda doen?

Een dag later in Berlijn

Paul Herzfeld Forensisch patholoog heeft de tweede verhaallijn.
Tijdens een onderzoek op een gruwelijk verminkt lichaam van een vrouw van middelbare leeftijd doet Herzfeld een bizarre ontdekking, een capsule is ingebracht in de schedel van het lijk. Bij nader onderzoek blijkt er een klein papiertje in de capsule te zitten met het telefoon nummer en de naam van zijn dochter Hannah.
De van angst vervulde patholoog houdt dit gegeven voor zich en belt het nummer wat op het briefje staat. Hij krijgt een zeer verontrustend voicemail bericht te horen…Vanaf dat moment staat Paul zijn wereld volledig op z’n kop. De volgende aanwijzingen die Paul krijgt bij opnieuw een lijk leiden hem naar het afgesneden eiland Legoland…maar het is onmogelijk om op het eiland te komen.
Vanaf het moment dat Linda het lijk op het strand vind komen de verhaallijnen van Paul en haar bij elkaar. Een hele reeks aan bizarre, morbide en walgelijke gebeurtenissen volgen.

Wat vind ik ervan?
Allereerst wil ik opmerken dat ik in de veronderstelling verkeerde dat Afgesneden deel 3 was in de Ogenverzamelaar/Wijd open serie maar het bleek al gauw dat dit niet zo was, jammer momentje!

Afgesneden is niet alleen door Fitzek geschreven, in tegenstelling tot alle eerdere boeken heeft de auteur een co schrijver gehad van Duitslands bekendste non-fictie schrijver en forensisch arts Michael Tsokos. Dat heb ik gemerkt!

Veel, heel veel snijwerk is hiervan het -bloederige- resultaat.
Opmerkelijk feit is dat het boek werd uitgegeven door Mistral en niet door uitgeverij Fontein zoals alle voorgaande boeken.
Iedere thriller lezer die mijn gelezen boeken een beetje heeft  gevolgd zal weten dat ik een groot fan ben van alle boeken die Fitzek heeft geschreven, bijna alle boeken (behalve De Gijzeling) heb ik gewaardeerd met een royale 5 sterren!
Helaas ben ik een stuk minder enthousiast over Afgesneden. De gruwelijkheden waarmee dit plot gepaard gaat zijn van een ander kaliber dan alle andere Fitzek-boeken.
In de schrijfstijl herkende ik ook amper iets van de zijn zo kenmerkende stijl over geesteszieken waar de auteur doorgaans metershoog in uitblinkt. Jammer!
Alle personages  hebben een zwak uitgewerkt profiel gekregen waardoor de plot een oppervlakkig karakter krijgt. Fitzek kan zoveel beter!

De achtervolgingen waarom het allemaal draait zijn spannend en soms mega spannend maar op een bepaald moment kreeg ik een ik-weet-het-nu-wel gevoel, verzadiging dus.
Uiteindelijk werd het ruim voor de ontknoping toch weer heel spannend en heeft het einde mij verrast!

Omdat ik toch redelijk wat spannende momenten heb beleefd en het een verrassend einde heeft waardeer ik Afgesneden met
3,5 sterren.

 

Advertenties

6 thoughts on “Afgesneden Sebastian Fitzek

 1. gewoonhiltje schreef:

  Wat heb je het boek waar je naar uitkeek snel uit Sonja! Ik vertelde je eerder dat ik niet van thrillers houdt maar ik houd wel van je blog dus heb ook dit gelezen. Spannend en fascinerend en je enthousiasme spreekt me aan. Ik vind het knap hoe je een boek samenvat inclusief je beoordeling, ook al heb ik het boek niet gelezen. Petje af!

  • sonja schreef:

   *Bloos* wat een mooi compliment, dankje Hiltje!
   Ik heb het boek in 5 dagen uitgelezen, dat is ongeveer de gemiddelde duur wat ik over een boek doe.Er zijn lezers die zo’n boek in minder dan 2 dagen uitlezen…dus op zich valt het met mij wel mee 🙂

 2. ink schreef:

  He jammer zeg dat hij je zo tegenviel. Onze recensent was juist wel enthousiast. Ik heb hem zelf niet gelezen.

  • sonja schreef:

   Ik heb jullie recensie gelezen, Ink..had er nog een reactie onder geplaatst.Zó jammer, had me echt verheugd op de nieuwe Fitzek! Over het algemeen zijn de Fitzek lezers wel enthousiast over dit boek. Dank voor je reactie, leuk!

 3. Sonja schreef:

  Mooie recensie, nu snap ik ook die andere schrijfstijl. Was mij niet opgevallen dat hij niet alleen had geschreven, dank daarvoor. Ik had wel genoten van dit boek, maar sommige stukjes ook ongeloofwaardig. Het plot was zeker verrassend!

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s