Kameraad Paul Dowswell

Omschrijving 9200000022070989

1941. Het leven van de 15-jarige Misha staat op z’n kop als z’n vader een baan krijgt aangeboden als particulier secretaris van Stalin. Het hele gezin verhuist van een schamele woning naar een prachtig appartement in het Kremlin. Maar al snel komen er barstjes in het glorieuze communistische systeem. Als Misha’s moeder verdwijnt realiseert Misha zich dat hij leeft in een cultuur waarin de angst regeert. Wanneer de Duitse troepen oprukken naar Moskou, slaat de sfeer in het Kremlin om naar hysterie; Misha en zijn beste vriendin worden beiden ter dood veroordeeld…

Kameraad is Paul Dowswells tweede grote roman over de Tweede Wereldoorlog. Van het eerste deel Ausländer werden al meer dan 18.000 exemplaren verkocht in Nederland.

Mijn boek beleving

Het boek vertelt over de macht en terreur van het dictatoriale Stalin- regime in de Sovjet-Unie. Het verhaal begint met een epiloog over de verdwijning van Anna Petrov, de moeder van Misha maar dit komt in het verhaal verder weinig aan bod, vind ik een beetje jammer omdat het hierdoor een oppervlakkige rol toegespeeld krijgt en het toch zwaar ingrijpend moet zijn voor Mischa en Igor (echtgenoot). Het boek is bestemd voor kinderen vanaf 14 jaar maar ik vind het redelijk zware kost voor deze categorie jeugdige lezers, de vele Russische namen en woorden en het Stalinisme maakt het lezen er niet gemakkelijker op. Achterin het boek staat een begrippenlijst met veel voorkomende woorden en termen uit Rusland die in het boek gebruikt worden, hiermee heeft de schrijver de plank een beetje mis geslagen, beter was geweest om deze begrippenlijst voorin te zetten, scheelt een google zoektocht.

Uiteindelijk heeft de plot een los eindje, hoe het Igor, Misha’s vader, verder is vergaan kan je naar gissen en of Mischa zijn verdwenen moeder terug heeft gevonden blijft ook een vraag . (één van de velen die  door de NVKD werden opgepakt voor volksverraad waaraan de meesten van hen zich niet daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt)  Het volk moet fluisteren, niet teveel zeggen bang als ze zijn  dat het bij de verkeerde personen terecht zou komen, uiteindelijk weet niemand wie echt te vertrouwen is, de NVKD weet ze te vinden en dat weet Misha ook…hij moet vluchten voor zijn leven.
(NVKD betekenis – Het volkscommissariaat (ministerie) voor Binnenlandse Zaken, de geheime dienst van de Sovjet-Unie.)

Het in 2010 verschenen Ausländer van dezelfde schrijver heb ik gewaardeerd met 5 sterren.
Kameraad moet het doen met 3 sterren.

 

 

 

Advertenties

2 thoughts on “Kameraad Paul Dowswell

  1. sunnie031 schreef:

    Lijkt me geen boek voor mij.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s