Kameraad Paul Dowswell

Omschrijving 9200000022070989

1941. Het leven van de 15-jarige Misha staat op z’n kop als z’n vader een baan krijgt aangeboden als particulier secretaris van Stalin. Het hele gezin verhuist van een schamele woning naar een prachtig appartement in het Kremlin. Maar al snel komen er barstjes in het glorieuze communistische systeem. Als Misha’s moeder verdwijnt realiseert Misha zich dat hij leeft in een cultuur waarin de angst regeert. Wanneer de Duitse troepen oprukken naar Moskou, slaat de sfeer in het Kremlin om naar hysterie; Misha en zijn beste vriendin worden beiden ter dood veroordeeld…

Kameraad is Paul Dowswells tweede grote roman over de Tweede Wereldoorlog. Van het eerste deel Ausländer werden al meer dan 18.000 exemplaren verkocht in Nederland.

Mijn boek beleving

Het boek vertelt over de macht en terreur van het dictatoriale Stalin- regime in de Sovjet-Unie. Het verhaal begint met een epiloog over de verdwijning van Anna Petrov, de moeder van Misha maar dit komt in het verhaal verder weinig aan bod, vind ik een beetje jammer omdat het hierdoor een oppervlakkige rol toegespeeld krijgt en het toch zwaar ingrijpend moet zijn voor Mischa en Igor (echtgenoot). Het boek is bestemd voor kinderen vanaf 14 jaar maar ik vind het redelijk zware kost voor deze categorie jeugdige lezers, de vele Russische namen en woorden en het Stalinisme maakt het lezen er niet gemakkelijker op. Achterin het boek staat een begrippenlijst met veel voorkomende woorden en termen uit Rusland die in het boek gebruikt worden, hiermee heeft de schrijver de plank een beetje mis geslagen, beter was geweest om deze begrippenlijst voorin te zetten, scheelt een google zoektocht.

Uiteindelijk heeft de plot een los eindje, hoe het Igor, Misha’s vader, verder is vergaan kan je naar gissen en of Mischa zijn verdwenen moeder terug heeft gevonden blijft ook een vraag . (één van de velen die  door de NVKD werden opgepakt voor volksverraad waaraan de meesten van hen zich niet daadwerkelijk schuldig hebben gemaakt)  Het volk moet fluisteren, niet teveel zeggen bang als ze zijn  dat het bij de verkeerde personen terecht zou komen, uiteindelijk weet niemand wie echt te vertrouwen is, de NVKD weet ze te vinden en dat weet Misha ook…hij moet vluchten voor zijn leven.
(NVKD betekenis – Het volkscommissariaat (ministerie) voor Binnenlandse Zaken, de geheime dienst van de Sovjet-Unie.)

Het in 2010 verschenen Ausländer van dezelfde schrijver heb ik gewaardeerd met 5 sterren.
Kameraad moet het doen met 3 sterren.

 

 

 

Auteur: sonja

Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf een! Contact? gebruik het contactformulier. Je bent nu op de wandelblog sonjatheowalking, lees je liever een goed boek neem dan een kijkje op mijn boekenblog sonjaleest&schrijft. Reageren onder een blog? Leuk! Fijne dag!

2 gedachten over “Kameraad Paul Dowswell”

Reacties zijn gesloten.

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

Boekenzuurstof

Een blog over boeken

Matroos Beek

Grensgevallen

Thomas Pannenkoek

Een Simpele Ziel ondergaat zijn leven

Neeltje leeft

over (vervlogen) dromen, herinneringen, het heden, verleden en wat mij verder bezighoudt

OverHaar.nl

gekrulde haren, gekrulde zinnen

Rianne Blogt

wandelen en nog veel meer

sonjatheowalking👁️

Just Open Your Eyes And See The World

REBBELTJE

Yep it's me

Welkom op Karels WP

wil van mijn bezoekers een glimlach ontfutselen

Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Pippi's hometown

een blog met sterke verhalen

De Boekblogger

Boekrecensies en boekennieuwtjes

Creabealounge

My passion, your passion

Een Ladekast Met Snuisterijen

Deze ladekast is mijn leven. In iedere lade een spinsel of gebeurtenis.