De jongen op de berg John Boye

Verschenen: 2015
Uitgever: Boekerij
Genre: WOII roman geschikt vanaf 12 jaar
pagina’s: 251


Extra informatie:
John Boyne (Ierland, 1971) is schrijver en journalist. Zijn roman De jongen in de gestreepte pyjama werd wereldwijd een bestseller, won diverse literaire prijzen en werd succesvol verfilmd.

Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland.

Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?

Jaren geleden las ik het aangrijpende boek ‘De jongen in de gestreepte pyama’en zag ik de verfilming ervan op tv. Ik zou bijna zeggen, wie kent het niet? Het boek speelt zich af ten tijde van WOII. Een absolute aanrader voor iedereen die het boek of de film nog niet kent.

Nu las ik ‘De jongen op de berg’, ook een WOII verhaal waarin de zevenjarige Pierrot de centrale hoofd personage is, we volgen hem in het boek bij het ouder worden. Hij verandert van een jong onschuldig en rechtschapen kind op weg naar de volwassenheid in iemand die zich zelf volkomen kwijt raakt daar boven op die berg totaal onder invloed van het naziregime.

Voorin het boek staat: vanaf ca. 12 jaar waarbij ik tijdens het lezen toch hier en daar wat twijfels had of het inderdaad geschikt leesvoer is voor kinderen van deze leeftijd.
Het verhaal is niet op een zodanige manier geschreven dat mij het gevoel geeft een YA adult boek te lezen, hier en daar komen er dialogen in voor die niet echt passend of begrijpelijk zijn voor een kind van 12 jaar, laat staan voor een kind van net acht jaar zoals Pierrot dan is.

Voor volwassenen is het een gemakkelijk leesbaar oorlogs verhaal, meeslepend en aangrijpend. In een dag uit te lezen.
Voor een 12 jarige zal het toch wat lastiger zijn.

Ik weet, jonge kinderen zijn ver in hun ontwikkeling anno 2021, ik luister er naar en denk dan (soms) stiekem even…mag het een ietsje meer kind zijn? 🙂

Goed verhaal, aanrader, zeker ook voor ouder dan 12 jaar.

Auteur: son370

Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf een! Contact me via e-mail ( klik op son370) of via contactformulier.

2 gedachten over “De jongen op de berg John Boye”

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.