Horen, Zien, Zwijgen (1) Het vijfde meisje (2) J.D. Barker


Auteur informatie:
J.D. Barker (1971) begon zijn carrière als journalist en ghostwrither.
In 2014 verscheen zijn eerste roman Forsaken die een grote hit werd in de VS. Canada en Groot-Brittannie Barker woont in Amerika.


deel 1: Horen, zien, zwijgen
verschenen: ned. vert. 2019
Uitgever: Meulenhoff boekerij
Genre: thriller
Pagina’s: 399.

Serie rechercheur Sam Porter
Vervolg

deel 2: Het vijfde meisje
Verschenen: ned. vert. 2019
Uitgever: Meulenhoff boekerij
Genre: thriller
Pagina’s: 524.

Je zou denken dat ik de afgelopen weken geen boeken heb gelezen maar niets is minder waar. Ik heb dus wel gelezen alleen is het er niet van gekomen om er iets over te schrijven. Geen zin, geen tijd of niet de moeite waard om er iets over te schrijven. Vooral de laatste reden hou ik er maar in, geen tijd meer besteden aan gelezen boeken die misschien wel matig leuk zijn maar niet de moeite waard om er iets over te schrijven.
Bij deze dus.

Íjzingwekkend, ingenieus en bloedstollend’.
Lancashire Post


Horen zien en zwijgen (jawel de aapjes) heb ik gereserveerd pas nadat ik deel 2 (Het vijfde meisje) van deze serie per toeval in mijn handen kreeg toen ik twee andere gereserveerde boeken haalde bij de bieb. ( fijn dat het kan, je reserveert online een boek uit de catalogus en krijgt een e-mail als het boek klaar staat. Vóór C-19 bleef ik nog weleens hangen bij de boekenrekken en pakte het ene na het andere boek op om de achterflap te lezen. Dat kan nu dus niet. Duidelijk!)
Enfin, ik haalde ergens in de 1e week van december mijn boeken waarbij mijn oog viel op een ander boek Het vijfde meisje, snel de achterflap en oneliners gelezen ‘Een thriller van uitermate hoog niveau. Ontzettend spannend, verrassend en gruwelijk was er één van. Mijn interesse stond aan.
Auteur en boek kende ik niet. Tijden geleden toen ik nog in allerlei boekengroepjes zat op facebook ( dit medium heb ik jaren geleden al aan de wilgen gehangen) was dat wel anders. Mijn nog te lezen lijst groeide zienderogen.

Wél heb ik nog steeds een Hebban account maar daar kom ik ook maar af en toe, ook vanwege de -te- lange leeslijst. Nog minstens 3 extra levens zijn nodig om al het aangeboden leesvoer ook daadwerkelijk te lezen. En het gáát maar doorrrrrr. Inspiratie haal ik uit de bieb catalogus, pinterest, instagram, radio en de top 10 meest gelezen boeken uit de krant. Of gewoon tijdens een gesprek met een andere leesverslaafde.

Ik begon te lezen in deze spannende thriller en kwam al heel gauw tot de ontdekking dat dit deel 2 moest zijn van een eerder verschenen boek.
Zoektocht bij Hebban bevestigde mijn vermoeden.
Oke. Bieb catalogus checken of deel 1 toevallig bij vestiging in mijn buurt in de rekken staat…My lucky day!

Dag later kon ik het boek ophalen.
Toen werd het een race van de klok. Ik had 4 weken tijd om 4 boeken uit te lezen.
Dat is 1 boek per week. Moet lukken maar tussen december en januari kwam het lezen er niet altijd van. Ach, dacht ik, dan maar even een paar hoofdstukken voor het slapen gaan maar na hooguit een halfuur vielen de oogjes dicht

Oke, lang verhaal kort….:-)
Tussen december en januari is het mij toch gelukt om de vier boeken uit te lezen.
Vorige week kreeg een mailtje van de bieb. de boeken moesten terug maar sinds de verandering van een paar jaar geleden betaalt de lener geen boete meer, kun je een boek ook niet meer voor een aansluitende periode verlengen maar wél heb je de mogelijkheid om de boeken nog iets langer vast te houden, mits ze niet zijn gereserveerd door andere leden. Ik had nog wat extra tijd gekregen. Gisteravond sloot ik deel 2 af (natuurlijk voor die tijd deel 1 Horen, zien en zwijgen gelezen.) en kwam voor een verrassing te staan…

Korte inhoud

Horen, zien zwijgen

Al ruim vijf jaar terroriseert een moordenaar de inwoners van Chicago. Zijn modus operandi is altijd dezelfde: hij straft zondaars door hun kinderen te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong. Wanneer op het lichaam van een verkeersslachtoffer een -pakketje met een afgesneden oor word gevonden, weet -detective Sam Porter twee dingen: 1) Dit is de moordenaar die hij zoekt, 2) hij heeft 72 uur om het laatste slachtoffer te vinden, de vijftienjarige Emory, voor zij aan uitdroging overlijdt. Op het lichaam van de moordenaar wordt ook een dagboek aangetroffen dat Emorys locatie prijsgeeft. Maar iets blijft aan Porter knagen. Was de aanrijding wel een ongeluk? En is de overleden man inderdaad de seriemoordenaar, of loopt de echte killer nog vrij rond.

Ik heb veel gruwelijke thrillers gelezen maar ben nu al een paar jaar aan het heen en weer switchen tussen een mooie roman en een thriller en dan ligt mijn voorkeur ook bij een goede psychologische thriller zonder al teveel gruwelijkheden zoals in dit boek.
En toch ben ik nu even weer van mijn voorkeur afgestapt door deze twee thrillers te lezen. Waarom? Geen idee, ik heb me gewoon mee laten voeren daar ergens in december toen ik bij de bieb mijn boeken ging halen 🙂

Mijn verslag van beide boeken beperk ik tot het noemen van een aantal trefwoorden.

Bizar verhaal ( lijkt wel horror)
Ongeloofwaardig ( dat mag)
Gruwelijke handelingen ( brrrr)
White board herhalingen ( vervelend en overgeslagen om het steeds opnieuw te lezen)
Lange dagboek verhalen in cursief van de moordenaar als kind( bizar zoals een jongen van 12 jaar zijn woorden en zinnen weet te formulieren. Kan echt niet 🙂
Sam Porter is een stuk geheugen kwijt ten koste van een hoofdverwonding.
De lezer krijgt weinig vat op Sam Porter.

Het einde smaak echter zekert naar meer.
Heeft het boek mij in de ban gehouden? Ja!
Spannend? Op sommige momenten: Gruwelijk spannend!
Deel 2 lezen? Zeker weten!

Deel 2 Sam Porter serie


Het vijfde meisje deel 2

Korte inhoud

ln het lichaam van de tiener Ella Reynolds wordt aangetroffen in een bevroren meer, denkt de politie direct aan Bishop. Is dit zijn volgende slachtoffer? Terwijl zij zich op de nieuwe vondst storten, volgt Porter een aanwijzing uit Bishops verleden. Hoe meer geheimen zich ontvouwen, des te meer realiseert Porter zich dat er maar één ding nog angstaanjagender is dan een seriemoordenaar: de moeder van een seriemoordenaar.

In boek 2 komen we iets verder maar we zijn er nog niet..

Dit boek gaat als een sneltreinvaart waarin echt veel gebeurd. De korte hoofdstukken worden afwisselend vertelt door de andere personages. De dagboek vertellingen worden verder uitgebreid. Veel namen en gebeurtenissen die je moet onthouden is zaak om goed bij het verhaal te blijven.
De gruwelijkheden gaat de auteur ook in deel 2 niet uit de weg. De betrokken slachtoffers hebben hun eigen vertellingen. Vreselijk wat deze meisjes te verduren krijgen, echt niet normaal!
Teer zieltje? Niet lezen dan.
Al bijna bij het einde zat ik nog met veel vragen in mijn hoofd…niet wetend dat er nog een deel komt.
Eerlijk gezegd baalde ik hier een beetje van, ik hoopte op een ‘dat had ik nou nooit gedacht einde ‘na mijn marathon leesuurtjes van de 2 delen achter elkaar.
Het einde was abrupt maar de lezer moet er wel aan want het boek is uit.
Gelukkig nog een deel te gaan!
Vergeef me. ( deel 3)

Leestip? als je van bizarre, gruwelijke spannende verhalen houd zeker weten!
deel 3: staat al gereserveerd bij de bieb 🙂

Auteur: son370

Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf een! Contact me via e-mail ( klik op son370) of via contactformulier.

12 gedachten over “Horen, Zien, Zwijgen (1) Het vijfde meisje (2) J.D. Barker”

 1. Allebei gelezen, maar de 2e niet uitgelezen, stond er op mijn lijst, die houd ik al vanaf 1995 bij, gelezen boeken in welk(e) maand/jaar en soms opmerkingen, bijvoorbeeld als ik een boek niet uitgelezen heb. Maar hier stond de reden niet bij 😟
  Ik heb de andere delen ook (digitaal), mogelijk om die reden nog niet mee verder gegaan…

  Geliked door 1 persoon

 2. Altijd fijn om je beoordelingen te lezen. Momenteel staat het lezen op een laag pitje, maar je doet me hier wel al weer zin krijgen. In gruwelijke verhalen heb ik echter weinig zin deze dagen. Dat komt o.a. ook door corona. Er is al genoeg lelijkheid. Hou je gezond en veilig achter je boek en geniet verder.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dankjewel! Jouw weerzin tegen gruwelijke boeken nu in deze vreselijke gekke tijden kan ik in meevoelen, mijn voorkeur ligt ook bij iets mildere boeken.
   Fijn om te weten dat je mijn beoordelingen kunt waarderen. 🙂
   Blijf gezond en hou je taai!

   Geliked door 1 persoon

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Marieke Damen

thrillerauteur

Mooi Leven, by De Gans

Fotografie en Schrijverijen

Volkstuin van Bemar

Blogs en [macro]fotografie in en buiten onze volkstuin

Juf Willemijn op All Stars

Welkom! Ik lees thrillers, YA en kinderboeken. Wil je contact met mij opnemen? Dat kan via: jufwillemijncontact@gmail.com

Marjolein Kuip

mijn creatie's

Groene Vingers

Blog voor bloemen & planten liefhebbers

REBBELTJE

Yep it's me

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

www.bracom.nl/

foto Blog © Bram van Broekhoven

Dit is Leen

een blog over vanalles: lezen, groener leven, op zoek gaan naar mezelf, eten, mijn moestuin

Matroos Beek

Grensgevallen

Welkom op Karels WP

wil van mijn bezoekers een glimlach ontfutselen

OverHaar.nl

gekrulde haren, gekrulde zinnen

Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Marianne's Life

ZOMAAR EEN BLOG MET VAN ALLES

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

Spiegelingen

Mijn wereld in spiegelbeeld

Pippi's hometown

een blog met sterke verhalen

Mijn zinnen

Mijn gedachten, belevenissen, hersenspinsels en verhalen.

De Boekblogger

Boekrecensies en boekennieuwtjes

Creabealounge

My passion, your passion

Een Ladekast Met Snuisterijen

Deze ladekast is mijn leven. In iedere lade een spinsel of gebeurtenis.

%d bloggers liken dit: