De Nachtroos Lucinda Riley

Ned. Vertaling: 2018
Uitgeverij:  Xander Uitgevers Amsterdam
Genre: roman
Pagina’s: 575

Inhoud
Jaipur, India, 1911. Vlak voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist de elfjarige Anahita met de familie van een rijke vriendin mee naar Engeland. Daar ontmoet ze de jonge Donald Astbury, erfgenaam van het prachtige, afgelegen landgoed Astbury, en zijn sluwe moeder. De reis naar Engeland verloopt door deze ontmoeting heel anders dan Anahita ooit had kunnen denken…

Een eeuw later komt actrice Rebecca Bradley voor een nieuwe film naar het inmiddels vervallen landgoed. Ze hoopt daar te kunnen ontsnappen aan de paparazzi en roddels die haar in Amerika achtervolgen. Tijdens het filmen ontmoet ze de Indiase Ari Malik, die naar Astbury is gekomen op zoek naar zijn familiegeschiedenis. Samen ontrafelen ze de duistere geheimen rond Astbury Hall en komen steeds dichter bij de waarheid die decennialang verborgen bleef.

 

Eindelijk heb ik een boek gelezen van de bestseller schrijfster Lucinda Riley en dat was er niet eentje uit de veelgelezen en besproken serie De zeven zusters maar een standalone uit 2013 waarvan de ned.vertaling in 2018 verscheen.
Vele boeken heeft ze op haar naam staan en ik had er nog niet één van haar gelezen. Deels omdat mijn voorkeur een aantal jaren uitging naar voornamelijk thrillers en deels omdat er buiten de thrillers om andere romans op mij NTL stonden.
Waarom nu De Nachtroos? Puur toeval, eerlijk waar. Ik kwam het boek toevallig tegen in de bibliotheek toen ik daar wat aan het rondneuzen was. Ik pakte het uit de boeken stellage…de cover trok mijn aandacht.  Een mooi park, groot wit landhuis en een groot meer nodigde uit tot het lezen van de achterkant. Hier bovenaan lees je wat ik las. Het boek ging mee! En wat ben ik blij dat mijn oog erop viel, het is een tijd geleden dat ik zó heb genoten van een zo’n schitterend verhaal.
De schrijfster heeft er vanaf nu een lezer bij!

Ik begin te lezen…
Het is het jaar 2000 in het heden. Anahitha is honderd jaar geworden. Ter ere van haar verjaardag is er een feestelijke familie bijeenkomst gepland. Rustig bereidt ze zich voor op wat komen gaat, haar gedachten laat ze de vrije loop. Ze denkt terug aan de tijd toen ze als jong meisje in India woonde. Haar indrukwekkende gekoesterde levensverhaal heeft ze nooit met iemand gedeeld, zelfs niet met haar dochter. Ze draagt het verhaal met zich mee, het is geweest voor de geboorte van haar dochter. Zo’n vijftig jaar geleden is ze begonnen haar geschiedenis te documenteren, nu, op haar honderdste verjaardag neemt ze het besluit om er iets mee te doen.
Haar gedachten zijn bij haar oudste achterkleinzoon Ari….hij wordt de uitverkorene.  Hij krijgt het verzoek de documenten te lezen in de hoop dat hij er iets mee zal doen. Ari moet op onderzoek naar gegevens van haar eerstgeboren zoon waarvan men altijd heeft gezegd dat de jongen als kind is overleden. Anahita heeft het nooit willen aanvaarden of geloven, ze gaat af op haar zesde zintuig en weet dat haar oudste zoon op dat moment nog altijd leeft.
De familie is wél op de hoogte dat Anahita ooit heel lang geleden een kind heeft gehad maar allen zijn er van overtuigd dat het kind daadwerkelijk op heel jonge leeftijd is gestorven, getuige een overlijdensakte.
Uit respect voor de oude dame neemt Ari de documenten mee, thuis worden de papieren in een la gelegd om er vervolgens nooit meer naar om te kijken.

2011
Inmiddels zijn er tien jaren voorbij gegaan.  De oude dame is gestorven. Uit tijdgebrek is Arik niet op haar begrafenis geweest. Druk druk druk…

De drukbezette zakenman Ari krijgt te maken met een gebroken relatie waardoor er  bij hem een knop wordt omgezet. Hij overdenkt alle verloren jaren waarin hij alleen maar heeft gewerkt zonder aan zijn familie te denken.
Het besef van zijn tekortkomingen ten opzichte van de mensen die van hem houden en van wie hij houdt komt als een klap binnen.
Zijn gemoedstoestand van dat moment doet hem besluiten  de documenten van zijn overgrootmoeder te lezen en af te reizen naar Engeland om onderzoek te doen naar de verloren en zeer geliefde zoon van zijn overgrootmoeder.
Hij beland uiteindelijk op het prachtige landgoed Astbury Hall waar ooit alles is begonnen toen Anahita, zijn overgrootmoeder nog een klein meisje was.

Er zijn twee verhaallijnen. Het meest omvattend is die van Anahita. De lezer volgt haar vanaf haar jonge jaren in India waar ze samen met haar ouders woonde. Haar ouders zijn van verschillende afkomst. Moeder stamt af van aristocratische familie waartoe haar vader niet behoorde. Het huwelijk tussen haar ouders werd om die reden afgekeurd maar ze hielden van elkaar en hebben doorgezet, ze nam afstand van haar familie en leidde een gelukkig leven samen met man en kind. Anathia heeft veel geleerd van haar wetenschappelijke vader en was erg aangedaan door zijn plotseling dood. Ze bleef alleen achter met haar moeder die haar wegwijs maakte in de geneeskunde van de kruiden.
Ook na de dood van haar geliefde moeder wist ze zich goed staande te houden. Ze behaalde haar verpleegster diploma en gebruikte haar plantenkunde voor zieke mensen die haar hulp vroegen. Anathia deed dit allemaal kosteloos.
Er is veel gebeurd in haar lange bewogen leven, haar prachtige verhaallijn verteld het allemaal.

De heden verhaallijn gaat over de beroemde actrice Rebecca Bradley die aan het filmen is op Astbury en door de landheer uitgenodigd wordt om op het landgoed te verblijven voor de periode dat de film wordt opgenomen. Zowel de merkwaardige, ingetogen, Lord Astbury alswel de zeer vriendelijke huishoudster zorgen goed voor haar maar Rebecca kan het gevoel niet van zich afzetten dat er iets vreemds hangt aan de Lord en ook de bijna overdreven goedbedoelde zorgen van de huishoudster voor de Lord maar ook voor haar zelf geeft haar een onbehaaglijk gevoel.
En dan treft ze Ari Marik op het landgoed, hij verteld haar over zijn familie geschiedenis onderzoek.
Rebecca en Ari mogen elkaar, samen duiken ze in de geschiedenis van Anathia, en dat is veel, héél veel.

Tegen het einde van het boek kom ik er achter wat Lord Astbury zo merkwaardig maakt.

Prachtig boek, mooi geschreven,  Indiase oude cultuur, goed afgerond verhaal!
Met recht een aanrader en leestip!!

Recent gelezen
De zeven zussen
Aanrader!

 

Auteur: son370

Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf een! Contact me via e-mail ( klik op son370) of via contactformulier.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Marieke Damen

thrillerauteur

Mooi Leven, by De Gans

Fotografie en Schrijverijen

Volkstuin van Bemar

Blogs en [macro]fotografie in en buiten onze volkstuin

Juf Willemijn op All Stars

Welkom! Ik lees thrillers, YA en kinderboeken. Wil je contact met mij opnemen? Dat kan via: jufwillemijncontact@gmail.com

Marjolein Kuip

mijn creatie's

Groene Vingers

Blog voor bloemen & planten liefhebbers

REBBELTJE

Yep it's me

Door Suzanne

De beleving in al haar facetten

www.bracom.nl/

foto Blog © Bram van Broekhoven

Dit is Leen

een blog over vanalles: lezen, groener leven, op zoek gaan naar mezelf, eten, mijn moestuin

Matroos Beek

Grensgevallen

Welkom op Karels WP

wil van mijn bezoekers een glimlach ontfutselen

OverHaar.nl

gekrulde haren, gekrulde zinnen

Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Marianne's Life

ZOMAAR EEN BLOG MET VAN ALLES

schrijfselsvanmij

kleine dingen die me zoal bezig houden

Spiegelingen

Mijn wereld in spiegelbeeld

Pippi's hometown

een blog met sterke verhalen

Mijn zinnen

Mijn gedachten, belevenissen, hersenspinsels en verhalen.

De Boekblogger

Boekrecensies en boekennieuwtjes

Creabealounge

My passion, your passion

Een Ladekast Met Snuisterijen

Deze ladekast is mijn leven. In iedere lade een spinsel of gebeurtenis.

%d bloggers liken dit: