De experimenten Marion Pauw

Verschenen: 2019
Uitgever: Lebowski Amsterdam
Genre: WO II Roman
Pagina’s: 253

Extra Informatie:
Marion Pauw (1973) debuteerde in 2005 met Villa Serena en brak in 2008 definitief door met Daglicht, waarmee ze de Gouden Strop won. Deze thriller boekte groot internationaal succes en is verfilmd met Angela Schijf, Monique van de Ven en Fedja van Huêt in de hoofdrollen. Na Daglicht volgden de succesvolle titels Zondaarskind ,Jetset, De wilden, Hemelen en We moeten je iets vertellen. Als auteur van de Maand van het Spannende Boek 2015 schreef Marion Pauw het geschenkboekje Grijs gebied.

Toen Marion Pauw in 2015 bekend maakte te willen stoppen met het schrijven van boeken vond ik dat erg jammer. Ik heb erg genoten van een aantal boeken waaronder ook het prachtige verhaal van de oude Truida in Zondaarskind en Daglicht waarvan ik ook de verfilming heb gezien. Ik hoopte dat het een bevlieging zou zijn…
Tot mijn vreugde kwam ze in januari van dit jaar inderdaad terug met een nieuw boek, nee, nu geen thriller want daar was ze zoals ze zelf zei ‘wel klaar mee’. Het is een op waarheid gebaseerd Auschwitz verhaal geworden met alle gruwelen van dien, wat dat betreft doet het verhaal niet onder voor een thriller.
In verschillende interviews maar ook achterin het boek las ik hoe dit verhaal tot stand is gekomen.

(achterin het boek)
Juli 2017 dronk ik koffie met de Nederlandse-Amerikaanse filmproducent Sofia Sondervan.
‘Heb je weleens een waargebeurd verhaal gebruikt?’vroeg ze.
‘Nee’, zei ik. 
Waarop ze me de geschiedenis van haar stiefoma vertelde.
Mijn eerste reactie was een fysieke. Mijn mond werd droog. Mijn benen begonnen trillen. Ik ging naar de wc om een tijdje te hyperventileren. Terug aan tafel, waar Sofia een beetje verbaasd zat te wachten, zei ik:’Ik doe het.’

In januari van dit jaar was Marion te gast bij Twan Huys in het programma RTL Late Night( het programma bestaat niet meer maar het filmpje is nog te terug te zien)  waarin ze vertelde hoe dit boek tot stand is gekomen.

Inhoud
Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten. Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen?
Het verhaal van Alma in Blok 10 is een compilatie van verschillende verhalen van vrouwen die er ook hebben gezeten.

Charlie haar jeugdjaren.
Alma en Charlie. Stiefmoeder en stiefdochter.
De echte moeder ( mijn oude moeder zoals Charlie haar zelf noemt in de zin van oude voordat de nieuwe ten tonele verscheen) overlijd als Charlie (Charléne) nog een jong meisje is.
Op zeker moment komt haar vader thuis met een prachtige vrouw aan zijn zijde, ze wordt aan Charlie voorgesteld als haar nieuwe moeder.
De vrouw ziet er uit als een gevierde filmster, alles aan haar, vanaf haar kruin tot aan haar voeten. klopt.
Charlie is sterk onder de indruk en al gauw in haar nopjes met haar nieuwe moeder. Ze boft maar, denkt ze.
Alma steekt haar liefde voor haar stiefdochtertje niet onder stoelen en banken, ze verwent haar door en door in allerlei opzichten maar blinkt  vooral uit door Charlie vol te stoppen met het meest heerlijke voedsel en dan vooral de toetjes die ze zelfs als eerste gerecht mag eten.
Nieuwe kleding uit de duurste bekende modezaken maken van het jonge meisje een prinsesje waarmee ze op school voortdurend wordt gepest, ze gaf dit aan bij Alma maar die wilde er niks van weten.
Al gauw ervaart Charlie de verstikkende liefde van haar stiefmoeder als benauwend, vooral de nachten wanneer Alma bij haar in bed kruipt en dicht tegen haar aan wil liggen…Charlie snapt er niks van en ze verlangt weer terug naar haar ‘oude moeder’.
Als Charlie ongeveer zestien jaar is verlaat ze het ouderlijk huis om er nooit meer naar terug te keren. Totdat…..

Vijftig jaar later keert ze met grote tegenzin terug om de nu zesennegentigjarige zieke Alma voor een paar dagen te verzorgen.
De wrok die Charlie voor Alma koestert is groot maar haar stiefmoeder laat de liefde die ze voor haar stiefdochter voelde en ogenschijnlijk nog steeds voelt duidelijk blijken. Na een dag komt ook Sofie, de dochter van Charlie langs om haar moeder bij te staan.
En dan begint Alma te vertellen. Wat ze als jong meisje heeft meegemaakt in Auschwitz. Ze verteld over de immense honger, diefstal door medegevangenen, dagenlang lopen in bittere koude,  verlies, kou, geen schoenen, weinig tot geen kleding of warme dekens, wonden, luizen, ziekte en de vele gruwelijke experimentele operatieve  mishandelingen die de  jonge vrouwen moesten ondergaan uitgevoerd door de sadistische gynaecoloog( SS-arts)  in de beruchte Blok 10 waar de vrouwen dicht op elkaar gepakt voor lange tijd verbleven, als ze niet vergast werden.

Wat Charlie als jong meisje en later als volwassen vrouw nooit heeft begrepen waarom haar stiefmoeder haar op zo’n verstikkende manier heeft behandelt begint langzaam tot haar  door te dringen, ze begrijpt nu dat Alma  slachtoffer is van de verschrikkelijke omstandigheden tijdens haar verblijf in Blok 10 van Auschwitz ten tijde van WOII. Ze wou Charlie geven wat ze zelf ooit op een vreselijke manier heeft moeten ontberen. Beide vrouwen zijn op hun eigen manier slachtoffer geworden van de omstandigheden van destijds.

Het verhaal wordt afwisselend in heden en verleden verteld vanuit Alma en Charlie.

Marion heeft met toestemming van Sofia Sonderman ( stiefkleindochter Alma) haar eigen draai gegeven aan dit op waarheid berustte verhaal.
Ik kan dit boek van harte aanbevelen!

Auteur: son370

Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf een! Contact me via e-mail ( klik op son370) of via contactformulier.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.