Maria Suzanne Wouda

Verschenen: 2018
Uitgever: Ambo/Anthos
Genre: Historische Literatuur/roman
Pagina’s: 268 ebook

Tijdens het 12-jarig bestand van de Tachtigjarige Oorlog, aan het begin van de 17e eeuw, ontstond er een strijd tussen de remonstranten ( geloof begint bij jezelf) en de contraremonstranten (geloof begint bij God)

Maria gaat over de spectaculairste ontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis, de ontsnapping van Hugo de Groot, vanuit het perspectief van twee vrouwen. Maria is een intrigerende combinatie van geschiedenis en fictie. In een wervelende stijl brengt Suzanne Wouda de levens van deze twee vrouwen in beeld. Qua afkomst verschillen zij als dag en nacht, maar ze hebben beiden lef en doorzettingsvermogen, want de keuze waar ze voor staan zal hun leven voorgoed veranderen.
1621. Hugo de Groot ontsnapt in een boekenkist uit Slot Loevestein, nadat hij door Prins Maurits tot levenslang was veroordeeld. Het plan ervoor werd bedacht door Hugo’s vrouw Maria van Reigersberch en hun dienstmeid Elsje van Houweningen. Wie waren deze vrouwen? Wat bracht hen ertoe hun leven te wagen voor Hugo de Groot?

Maria is een van de acht boeken uit het januari aanbod van Bookchoice. (2019)

We weten het bijna allemaal wel, de spectaculaire ontsnapping van schrijver-dichter fiscaal advocaat ( openbaar aanklager) rechtsgeleerde Hugo de Groot (1583-1643) uit het slot Loevestein waar hij levenslange opsluiting had.
Maar dat is ook zo’n beetje het enige wat ik er nog van weet en daarom is het des te mooier om dit grotendeels op waarheid berust Historische verhaal te lezen, non-fictie verweven met fictie.

Quote auteur:
‘Het is geen geschiedenisboek, het gaat echt over personen”.

Wie zijn deze personen dan?  In het begin zijn dat voornamelijk  Maria en Elske in hun belevingswereld.
Maria van Reigersberch is de vrouw van Hugo, Elske van Houweningen is als jong meisje vanuit Bredevoort naar Rotterdam gevaren nadat haar vader was vermoord door de Spaanse soldaten, haar jeugdvriendje een leven als schipper verkoos en de vrouw bij wie ze tijdelijk inwoonde nadat haar vader was vermoord niet meer terug keerde van een tocht door het moerassengebied.
Aangekomen in Rotterdam kreeg ze al gauw een aanstelling als dienstmeid bij het gezin van Hugo de Groot.

De vertellingen vanuit de perspectieven van Maria en Elske zijn fijn om te lezen. Maria kwam op voor wat ze dacht, ze hield zielsveel van Hugo en nam veel voor lief want ze wist…het draait allemaal om hem. Hij is de rechtsgeleerde.

Elske heeft haar draai al gauw gevonden binnen dit gezin waarin veel kinderen met korte tussenpozen worden geboren en sommige ook weer sterven.
Ondanks het verschil in afkomst kunnen de beide jonge vrouwen het heel goed met elkaar vinden, ze zijn elkaars steun en toeverlaat, vooral in tijden als Hugo voor zijn werk weer een aantal weken zo niet maanden van huis is.
Totdat de onheilstijding wordt gebracht…Hugo is opgepakt….er breken moeilijke tijden aan binnen het gezin De Groot.

Hugo de Groot was een remonstrantse stadsadvocaat en werd opgepakt door Prins Maurits die partij koos voor de contraremonstranten.
Vanaf 1619 zat hij gevangen in Loevestein, Maria schreef Hugo brieven.
Er is een verzameling brieven tussen Maria en Hugo bewaard gebleven die ook in het boek te lezen zijn.

Uiteindelijk gingen Maria en Elske samen met de kinderen vrijwillig wonen in Loevestein, bij haar man, de kinderen bij hu vader. Maar er was geen vrijheid…

Maria zag Hugo steeds depressiever worden…er ontstond een ontsnappingsplan in haar hoofd waarin de bekende boekenkist de hoofdrol zou vertolken. Haar bedachte plan kwam ten uitvoer met behulp van Elske die de vaartocht van de boekenkist met daarin de opgesloten Hugo de Groot voor haar rekening nam.

In 1675 heeft de toen hoogbejaarde Elske van Houweningen het hele verhaal over de ontsnapping aan geschiedkundige Gerard Brands verteld maar over haarzelf is niet zoveel bekend.
De auteur ( Suzanne Wouda) zegt hierover: ‘Daarom heb ik een achtergrond voor haar verzonnen, het gedeelte over haar jeugd is voornamelijk fictief. Wat ik over Maria schrijf is bijna allemaal wel echt gebeurd. Ik heb feit en fictie gecombineerd”.

Ik kan dit verhaal over de ontsnapping van Hugo de Groot in 1621 ten zeerste aanbevelen, geschiedenislessen komen weer tot leven en de vertellingen van Maria en Elske zijn fijn om te lezen.

Extra note:
Er zijn minimaal drie boekenkisten bekend:
Rijksmuseum Amsterdam
De Prinsenhof Delft
Slot Loevestein.
Geen van allen claimt de echte in bezit te hebben.

Auteur: son370

Wacht niet op een mooie dag, maak er zelf een! Contact me via e-mail ( klik op son370) of via contactformulier.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.