En uit de bergen kwam de echo Khaled Hosseni

Verschenen: 2013
Uitgever: De bezige bij
Genre: roman
Pagina’s: 415

Inhoud
Voor de driejarige Pari is haar grote broer Abdullah meer een vader dan een broer. Voor de tienjarige Abdullah is zijn zusje alles. Als Pari noodgedwongen wordt verkocht aan een rijk maar kinderloos echtpaar in Kabul zet dat een reeks gebeurtenissen in gang die een ontroerend en onthutsend beeld geven van de problemen waarmee mensen geconfronteerd worden. Khaled Hosseini volgt zijn personages van Kabul naar Parijs, van San Francisco naar het Griekse eiland Tinos, en weer terug naar Kabul. Hij onderzoekt de vele manieren waarop mensen elkaar liefhebben, elkaar pijn doen en verraden – én hoe ze zich voor elkaar opofferen.

Gedreven door zijn inlevingsvermogen en psychologische inzicht, waardoor De vliegeraar en Duizend schitterende zonnen wereldwijde bestsellers werden, toont Khaled Hosseini zich in En uit de bergen kwam de echo eens te meer een geboren verhalenverteller. 

Toen ik een flink aantal jaren geleden de twee bestsellers van de Afghaanse  auteur Khaled Hosseni heb gelezen met de titels ‘De Vliegeraar’ en ‘Duizend schitterende zonnen’ wist ik dat ik deze schrijver zou gaan volgen. (helaas geen recensies van geschreven) In 2013 verscheen het boek met bovenstaande titel, pas nu kwam ik er toe om het te lezen en wat heb ik er van genoten!
Dit boek bestaat uit meerdere verhaallijnen die allemaal op de een of andere manier te maken hebben met het allereerste begin.  Vanuit verschillende perspectieven komen de vertellers aan het woord met allemaal hun eigen verhaallijn, het biedt de lezer op veel gebieden inzichten, het raakte me op vele vlakken. Ik moet hier wel bij zeggen dat een paar personages die voorkwamen in een persoonlijk verhaal totaal niet relevant zijn geweest voor de verhaallijn in zijn geheel maar desalniettemin leverden ze wel een mooie bijdrage.
De schrijfstijl is redelijk bloemrijk met lange zinnen maar dat stoorde mij totaal niet, integendeel, het hoort bij dit verhaal.

We lezen 1952-1910

Het begint met de  arme Afghaanse boer, Saboor, die een verhaal vertelt aan zijn twee jonge kinderen Pari (3 jaar) en  Abdullah (10 jaar) In dit verhaaltje gaat het ( ook)  over een arme Afghaanse boer waarin de straatarme man en vader van  een aantal kinderen bezoek krijgt van een demon die een van zijn kinderen opeist. Het lot bepaalt dat de man zijn  jongste zoontje moet afstaan. De vader is zwelgende in zijn verdriet. Jaren later begint hij in zijn eentje aan een moeizame looptocht die dagen lang duurt, in de hoop dat hij zijn zoontje weer terug zal vinden.
Verdeeld over 22 pagina’s lees ik over het verdriet van de ouders, vooral die van de vader, en over de zoektocht naar het verdwenen jongetje, of de man zij zoontje terug heeft gevonden laat ik in het midden maar wél kan ik zeggen dat het een bijzonder verhaaltje is zo aan het begin. Met dit korte verhaaltje is de grondslag  gelegd voor het verloop van  een verhaal dat mij bij zal blijven, onvergetelijk mooi en ontroerend maar ook een verhaal dat je op sommige momenten boos kan maken.
Over het einde kan ik maar een ding zeggen…beetje jammer dat het niet was waarop ik hoopte maar ik heb me er bij neergelegd, het is zoals het is.
Veel meer kan ik hier niet over zeggen, gewoon lezen dit boek!
Prachtig, meeslepend boek, het heeft me soms tot tranen geraakt.
Absolute aanrader!
En uit de bergen kwam de echo krijgt een ereplaats in de favorieten galerij!

Advertenties

2 thoughts on “En uit de bergen kwam de echo Khaled Hosseni

  1. son370 schreef:

    Dat heb ik van meer mensen gehoord, de vele verhaallijnen wellicht oorzaak. Ik heb erg genoten van dit prachtige boek! Dankje!

  2. Lize schreef:

    Ik vond dit boek minder goed dat zijn vorige boeken maar wel nog goed 🙂

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.