Maans Stilte Arie Storms

9789044627763-178-0
Titel: Maans stilte
Auteur: Arie Storm
Pagina’s: 160
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 9789044627763
Verschenen: mei 2015

Maans stilte heeft de spanning van een thriller, maar is tevens een intrigerende roman waarin sterven, trouw en eenzaamheid een belangrijke rol spelen. Wat betekent het om te leven en wat om te sterven? En wat betekent het om gehaat of geliefd te zijn?

Leesbeleving

Als ik de achterflap lees denk ik aan een paar spannende leesuurtjes want stel je toch eens voor, er stopt een lift voor je en als de liftdeuren open gaan blijkt er een lijk in te liggen, en het is jouw baas die daar bewegingsloos in een vreemde knak tegen de achterwand aan ligt terwijl er vers bloed  uit zijn schedel gutst, even later blijkt het lichaam spoorloos verdwenen te zijn. De hoofdpersoon, August, twijfelt even aan zich zelf, nam de verbeelding een loopje met hem? Maar nee, hij hoorde en zag een horde gillende studenten, kennelijk hadden zij het ook gezien. Hoogleraar Eddie Maan lag dood in de lift en nu is hij spoorloos verdwenen want dezelfde lift opende opnieuw zijn deuren en het was leeg. Waar is Meneer Maan gebleven? Als van de aardbodem verdwenen in het niets.
Arie heeft mij- en ongetwijfeld ook  andere lezers- op het volkomen verkeerde been gezet want  Er. Is. Geen. Spanning !  Niet de verdwijning van Eddie Maan houd de gemoederen van de hoofdpersoon bezig, nee, het is van alles en niks, gedachten dwalingen over zijn verleden, zijn werk als schrijver en literatuur criticus over  Den Haag en De Schilderswijk waar hij opgroeide en over zijn  bijbaantje op de Universiteit waar hij- zonder plezier- twee dagen in de week Creative Writing doceerde maar dat baantje was hij  nu ook sinds kort weer kwijt  vanwege een ruzie met hoogleraar Eddie Maan. Eigenlijk is hij daar blij om, hij kan zich nu weer geheel wijden aan het schrijven.
De zinnen in het boek zijn meterslang en die zinnen hebben dan ook weer kleine tussenzinnetjes waar ik in het begin erg aan moest wennen, ik raakte de draad nogal eens kwijt, het was lezen en terug lezen en daarbij heeft de auteur tot in de kleinste details  een beeldende schrijfstijl.
Detail: August geeft af op twee tv programma’s, dat zijn De wereld draait door en Vpro boeken waarover hij zegt: Quote: ‘programma’s die zo uitblonken door stompzinnigheid en ijdelheid dat ze alleen bekeken konden worden met een flinke slok op’.
Ik vraag me nu af, is het de personage August of is het Arie zelf die deze weinig positieve gedachten over de genoemde tv programma’s hier ventileert? ( Wat dwdd betreft, hier kan ik hem geen ongelijk in geven, maar dit even terzijde) Zou zo maar kunnen gezien zijn reputatie ten tijde van zijn boekenrubriek bij de Tros Nieuwsshow (lees hierover meer onderaan de recensie)

August  zijn vrouw Alice, ( redacteur bij een uitgeverij) heeft ook haar eigen gedachten dwalingen, ze gaan bijna allemaal over vroeger, zoals ze zelf zegt ‘haar verschrikkelijke jeugd’. Haar moeder die het haar man nooit heeft vergeven dat hij van haar gescheiden is en daarmee hun kleine gezinnetje alleen achter gelaten heeft. Een veel gebruikte zin van haar moeder ‘Je vader heeft een eed gezworen en hij heeft die belofte verbroken’, gaf Alice vaak het gevoel dat zij de veroorzaker van de echtscheiding was. Haar moeder heeft een hekel aan August (volgens haar heeft August haar een keer als karikatuur gebruikt in een van zijn romans) hield  er vroeger rare ideeën op na, ze  was boos op de hele wereld en sprak  vervloekingen uit. Ze beet zich vast in theorieën over sterrenbewegingen en magnetische velden, was vaak ziek of zogenaamd ziek. Alice heeft zich nog steeds niet los gemaakt van haar overheersende moeder.
Alice is geen prominent aanwezige personage in het geheel.

Vik Shnee is hoogleraar  literatuurwetenschappen bij de Universiteit en een collega van August, hij heeft een alcoholprobleem en een gloeiende hekel aan regen Quote: ‘regen bezorgde hem de bibbers. En kippenvel. En huiduitslag. Rode ogen. Spraakproblemen. De pip’.
En ook Vik leeft voortdurend in zijn hoofd. Zijn gedachten schieten alle kanten op, waarover hij zelf in een dronken bui zegt ‘verwrongen gedachten’.

Kortom gezegd, in dit verhaal draait alles om de gedachten dwalingen van de drie boven beschreven personages waarvan de meeste ‘dwalingen’ vanuit het perspectief van de hoofdpersoon is verteld. Het verhaal heeft weinig tot niets te maken met de dood van Eddie Haan.
Ik moest even wennen aan de schrijfstijl en de lange zinnen (met veel komma’s) maar uiteindelijk heb ik me redelijk vermaakt met dit bizarre verhaaltje.
Last but not least: een lijstje met namen van mensen die de eigenaar ervan zou willen vermoorden, en ergens duikt er een pistool op, er zijn twee verdachten. Dat dan weer wel.
Maar waar is meneer Maan gebleven? Dood of leeft hij nog? Dat blijft een raadsel…
Het is me niet duidelijk geworden onder welk genre dit boek valt, volgens de tekst op de achterflap zit het ergens tussen een thriller en roman in maar als dat zo is dan heb ik het boek niet begrepen.
Lees en oordeel zelf.

Met dank aan http://www.boekensite.gent

Extra informatie:
Arie Storms was van 2012 tot 2014 te horen als literatuurrecensent in de Tros Nieuwsshow op radio 1.
Het plotselinge vertrek bij de boekenrubriek heeft alles te maken met de tekst hieronder (uit: Luisteren hoe huizen ademen) de presentatrice van dit programma, Mieke van der Weij heeft dit hoogst persoonlijk opgevat, zo ontstond er een koude oorlog tussen de twee.

Het radioprogramma werd gepresenteerd door een man die deed of hij nooit een boek las en een vrouw die op haar beurt juist de indruk probeerde te wekken dat ze altijd alles las en alles wist. Het werkte, want de gemiddelde luisteraar dacht dat de man heel dom was en de vrouw heel slim. In werkelijkheid was het precies andersom.
Tros Nieuwsshow  uitzending

Biografie auteur
Arie Storm (1963) is een Nederlandse schrijver en literatuurcriticus. Hij debuteerde in 1994 met de roman Hémans duik, , die vervolgens werd genomineerd voor de Debutantenprijs. Tegenwoordig schrijft hij voor Het Parool en Vrij Nederland. Hij was van 2012 tot 2014 te horen als literatuurrecensent in de Tros Nieuwsshow op radio 1.
Eerdere publicaties zijn de romans: Afgunst, Gevoel en Luisteren hoe huizen ademen.

Advertenties

2 thoughts on “Maans Stilte Arie Storms

  1. folkertrath schreef:

    Mooi gedaan weer, als ik alle slechte tv programma’s met een slok op moet kijken, ben ik de hele dag toeter. :-)))

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s