David Bowie Biografie van een superster

Titel: David Bowie Biografie van een superster
Auteur: Wim Hendrikse
Pagina’s: 452
Uitgeverij Aspekt
Verschenen: januari 2016
ISBN: 9789461538727

Met dank aan Wim Hendrikse voor de ontvangst van dit mooie recensie exemplaar!

downloads

Wim Hendrikse (1958) woont en werkt in Axel, Zuid-Nederland.  Hij publiceerde sinds 2005 vijf boeken en werkte mee aan vijf bundels korte verhalen. Daarnaast schreef hij songteksten en leverde bijdragen voor een muziekblad. In 2008 publiceerde hij de bestseller ‘David Bowie: Een ster die op aarde viel’. De Engelse vertaling van de veelgeprezen biografie kwam internationaal uit in 2013.

Hendrikse is dé Bowie-expert in Nederland. Het typeert de feitenfreak dat hij nog precies weet wanneer hij door het Bowievirus werd gegrepen: op 7 februari 1974, tussen zeven en acht uur, kijkend naar Toppop, waar het liedje ‘Rebel Rebel’ werd uitgezonden. In 2005 publiceerde Hendrikse het tweedelige standaardwerk ‘Never get old. David Bowie:man of changes’. Drie jaar later volgde de eerste Nederlandstalige biografie ‘David Bowie, een ster die op aarde viel’.
(bron: Het AD)

Deze biografie vertelt het hele verhaal, vanaf  zijn geboorte tot aan zijn dood op 10 januari 2016.

Achterflap
In de jaren zeventig was Bowie de koning van de glitter rock, de trendsetter. Hij was een voortrekker als het gaat om het gebruik van nieuwe videotechnieken en beeldtaal. Zijn optredens hadden een enorme impact. Hij is een liedjesschrijver, zanger, filmacteur, toneelacteur en kunstenaar. Hij geldt als een van de invloedrijkste popmusici ooit. Met zijn enorme talent slaagt hij erin om ieder volgend album een nieuwe wending te geven. In de jaren zeventig beïnvloedde Bowie zowat iedereen in de muziekwereld met zijn vernieuwende acts. Hij is het bekendst om zijn bizarre en decadente uniseksuele en biseksuele gedrag. In de jaren tachtig koos hij voor het grote geld en werd een superster. In de jaren negentig werd hij een cultfiguur. Bowie zelf beschrijft zijn muziek als een storm die je passeert. Sommigen gaan op de loop, anderen laten zich meedrijven met de elementen en genieten ervan. Zijn leven en carrière vertellen van drugs, seks, hoge pieken, diepe dalen en het exploiteren van zijn androgyn uiterlijk. (einde)

Blz 9  Op 8 januari 1947 om 9u in de ochtend werd er een wonderkind geboren, David Robert Jones.
In zijn schooltijd leert hij saxofoon spelen en speelt hij in schoolbandjes, later besloot hij om verder te gaan in de muziek. 
Om niet verward te worden met Davy Jones van The Monkees veranderde hij zijn naam in David Bowie, dit was in 1966.
Op 15 jarige leeftijd ontstond er een vechtpartij tussen hem en een vriend waaraan hij zijn beschadigde linkeroog overhield,  het kleurverschil tussen beide ogen werd later een van zijn handelsmerken.

De weg naar de top was moeizaam, Bowie kreeg te maken met afwijzingen, teleurstellingen, mislukkingen en lastige geld kwesties. Op 1 juni 1967 werd de lp David Bowie gereleased maar zijn plaat werd bijna niet verkocht en optredens bleven uit. De altijd creatieve David bleef zijn kunstje doen en zo kwam hij terecht in een club waarvan hij later deel uit ging maken van de huisband Cosmus, maar nog steeds was het publiek niet bijzonder onder de indruk van zijn zang en verschijning.

Toen hij eens een Boeddhisme lezing bijwoonde werd  zijn interesse gewekt door een Boeddhistische wijsheid:
(quote) ‘Probeer van ieder moment in je leven het gelukkigste te maken, en als het dat niet is, probeer dan uit te vinden waarom’.  Dit sprak hem aan.
Bij deelname aan een Songfestival, namens Engeland, bereikte hij de tweede plaats waarvoor hij een beeldje ontving voor het best geproduceerde lied, maar het echte grote succes bleef nog steeds uit.
Pas in de late jaren zestig begon zijn doorzettingsvermogen vruchten af te werpen.

Ondertussen had hij een relatie met de biseksuele  Angie en onder haar invloed begon David steeds meer extravaganter te worden,  zijn kleding, make-up en haar stijl was veelvuldig onderhevig aan veranderingen. Het biseksuele setje was vaak te vinden in gay clubs waar ze niet schroomden om de liefde te bedrijven met elkaars vrienden c.q. vriendinnen.
david-bowie-en-zijn-stempel-op-de-modewereld-in-27-legendarische-foto-s-7582
In deze biografie komt het begrip seks, drugs and rock&roll tot leven in al zijn vormen.
Wetenswaardigheden over beroemdheden zoals Jimi Hendrix, Mick Jager, Bob Dylon, Alice Cooper ( ware naam: Vince Furmier die hij, na eigen zeggen ‘liever niet wil kennen’) en Iggi Pop (een kleine greep) ) komen om de hoek zeilen evenals zijn optreden bij het muziekprogramma Top Pop van Ad Visser met de hit Rebel, Rebel. De samenwerking met John Lennon en Iggi Pop en de pedofiele Gary Glitter die in 1999 werd gearresteerd voor het in bezit hebben van kinderporno, (toen tegen de zestig jaar) James Brown die in ’76 muziek stal van Bowie voor zijn single ‘Hot’. En natúúrlijk zijn alter ego, de extreme androgyne rockster van een andere planeet  Ziggy Stardust laat zich zien ( 1972-1975)
Het is interessant om te lezen in welke gemoedstoestand een album tot stand is gekomen, het is Wim Hendrikse gelukt om het allemaal op een leuke manier aan elkaar te breien. Geen kriskras door elkaar lopende jaartallen, alles klopt! Lettertype en schrijfstijl, ook hier kan ik niks op aan te merken hebben!
Zijn albums,  voortdurende veranderingen in kledingstijl , kapsels, make-up, zijn cocaïneverslaving, filmcarrière, zijn Berlijn periode, financiële geharrewar, drankmisbruik, seksuele uitspattingen, acteertalent, de lezer krijgt het allemaal voorgeschoteld, de Sound and Vision tour in 1990 die uitverkochte zalen trok, Bowie heeft het gemaakt, het publiek begon aan de extreme Bowie te wennen!
Een schat aan informatie.

Nadat zijn cocaïnegebruik minder was geworden (een rustperiode in Berlijn)  begon hij meer te drinken, naderhand zei hij hierover ‘De stad bestond voornamelijk uit bars waar verdrietige mensen dronken konden worden’. (quote)

In 1992 trouwde hij met het voormalig fotomodel Iman , dit huwelijk heeft geduurd tot aan zijn dood.

Toen in december van 2015 de tentoonstelling David Bowie  naar Groningen kwam ben ik natuurlijk geweest, hoe kon ik,  en de rest van de wereld weten dat hij een paar weken later niet meer onder ons zou zijn. Gestorven op 10 januari 2016 aan de gevolgen van leverkanker waar hij anderhalf jaar tegen had gevochten.

(bron: Het AD 11 januari 2016)
Het manuscript van zijn nieuwe biografie van David Bowie, de Britse popster die zondag overleed, ligt klaar bij uitgeverij Aspekt. Eind februari moet hij verschijnen. ,,Ik denk dat ik het laatste hoofdstuk vanavond al ga aanpassen”, zegt Wim Hendrikse uit Axel. ,,Ik kan nu het afgeronde verhaal vertellen.”

David-Bowie-Blackstar.jpg

Bowie naslagwerken
David Bowie- No shit just,  facts part 1,2

Achterin het boek:
Selectieve Bibliografie
11 (!) pagina’s met titels-schrijver/uitgevers

 

Aanrader voor de Bowie liefhebber!
Compleet, Inspirerend en mooi vormgegeven.
Mijn complimenten gaan uit naar de auteur, Wim Hendrikse, hij moet gigantisch veel research hebben gedaan voor deze Biografie over het legendarische leven van de Britse muzieklegende David Bowie, het icoon van Kunst, Rock en extremen. Het fotomateriaal is van Ton van de Horst.
Een parel van een boek!
Met plezier gelezen en gerecenseerd!
Van dezelfde auteur gelezen : Familiegeheimen thriller.

Advertenties

2 thoughts on “David Bowie Biografie van een superster

  1. Kakel schreef:

    Bowie, mijn grote muzikale held. Ik ging op mijn zestiende naar zijn concert in Ahoy in 1978 en was meteen hartstochtelijk fan. Ik ben naar veel concerten en uiteraard ook naar Groningen geweest. Heb anderhalf uur op de bovenverdieping gezeten. Helemaal te gek!
    Ik heb diverse biografieën van hem gelezen. Deze vind ik toch wel een van de betere.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s