Lymed Renate van Bemmelen

Uitgever: Brave New Books
Nederlands
Auteur: Renate van Bemmelen
Titel: Lymed
236 pagina’s

 

9200000057618874 (1)Inhoud

De reislustige Esther geniet volop van het leven totdat zij plotseling ziek wordt als ze met Bob terugkeert van hun reis uit Thailand. Heeft ze een vreemde bacterie opgelopen of is er toch iets anders aan de hand? Doktoren lijken het er maar niet eens over te worden. Tot uiteindelijk de diagnose ‘Ziekte van Lyme’ volgt en Esther moet vechten voor een adequate behandeling. Deze strijd gaat ze aan met koppige vastberadenheid. Wanneer Esther hoort dat haar beste vriend Timo aan hun vriendschap twijfelt, stort Esther’s wereld opnieuw in. Wie helpt haar te vechten voor wat haar het meeste waard is in het leven?

Dit boek is voor het grootste gedeelte autobiografisch. Het eerste deel beschrijft de zoektocht naar de uiteindelijke diagnose Lyme, het tweede gedeelte
beschrijft het effect van de ziekte op haar leven.

Het gaat niet goed met Esther, ze heeft helse pijnen in haar rug. Zonder hulp lukt het haar amper om bij de wc te komen, haar broek naar beneden te trekken, op de pot te gaan zitten en haar broek weer omhoog te halen, hierbij heeft ze haar vriend Bob nodig met wie ze samenwoont.
Ze blijft thuis en de huisarts wordt gebeld. Ze verteld dat ze pijn heeft in rug, hoofd en is soms duizelig.
Nadat de dokter haar heeft onderzocht schrijft hij morfine voor. Dit is het begin van een lange zoektocht naar het uiteindelijke resultaat.
Esther gaat door een hel. Werken lukt niet meer,  ze is erg en vaak moe, haar sociale contacten spelen zich voornamelijk en selectief af bij haar thuis. Buiten de deur iets leuks afspreken is iets van voordat ze ziek werd, en als ze toch iets heeft afgesproken moet ze het weer afbellen wat ze dan weer door Bob laat doen.
Haar wereldje is iets medisch geworden. Veel verschillende artsen en een lyme test waarvan ze nog geen uitslag heeft. De meegenomen ziekenhuis uitslagen op CD-rom neemt ze mee naar huis, wat ze niet begrijpt gaat ze googelen en komt soms tot een ontdekking waar ze niet blij van wordt.
Uiteindelijk na het zoveelste onderzoek krijgt ze de diagnose fibromyalgie. Ondanks alles is ze blij dat er nu een naam voor haar ziektebeeld is gevonden.
En dan gaat de telefoon. Uitslag van de lyme test. Er zijn antistoffen tegen de Borrelia-bacterie in haar bloed gevonden.
De fibromyalgie zou er een gevolg van kunnen zijn.

Eindelijk. Op 17 augustus 2011 weet ze het. I’m lymed.
Het wordt een bewogen jaar,vol ups en downs, de ene dag kan ze veel, de andere dag ligt ze volkomen uitgeput in bed. Vaak kan ze er niet meer tegen, huilbuien zijn hiervan het gevolg. Maar Esther is strijdlustig en ze gaat door.
Ze ontdekt wie haar vrienden zijn. Haar vriend Bob is haar steun en toeverlaat. Wat moest ze zonder Bob?

Na veel, heel veel medicatie, vooral antibiotica gaat het langzamerhand beter met Esther. Ze wil weer werken, meer uren maken, dansen en met haar vrienden naar het cafe. Ondertussen heeft ze te maken gehad met een verbroken vriendschap (gezamenlijke huisvriend) waar ze zich erg ongelukkig en onbegrepen bij voelde. De keerzijde van haar terugkerende energie is niet mals, haar relatie met Bob komt op losse schroeven te staan.
En dan na een eindeloze medische molen, slechte gezondheid, veel medicatie, minder geld (medische onderzoeken en medicatie voor eigen rekening) en relationele problemen lacht het geluk haar weer toe. Na een jaar van ziekte en ellende durft Esther te zeggen dat het weer goed met haar gaat!

Quote: I have my life back, and It feels like magic! 

images (11)

Renate van Bemmelen (foto: internet)

Achterin het boek staat een lange lijst van de gebruikte literatuur en andere informatie, eveneens vind je een lijst met informatieve websites.
Goed geschreven waargebeurd verhaal!
Mijn dank gaat uit naar de schrijfster voor het ontvangen van dit recensie exemplaar en voor het onder de aandacht brengen van de gevolgen van Lyme! Tevens wil ik haar bedanken voor de waardevolle tip en links.
Het ga je goed Renate!

Tips bij een tekenbeet

1. Verwijder de teek zo snel mogelijk met tekenpen of pincet, als je dat nog niet gedaan

hebt, en bewaar hem in een afgesloten potje. Later kun je de teek via je huisarts opsturen naar een laboratorium om te checken of hij de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt, bij zich draagt. 1 op de 5 teken is ongeveer besmet met de bacterie, dus laten we hopen dat deze het niet is. Noteer de datum waarop je man de tekenbeet heeft opgelopen.
2. Ga vandaag nog naar de huisarts en vraag om een antibioticakuur (doxycycline) van tenminste 2 weken, en het liefst een maand! Uit voorzorg.
3. Hou tot zeker 3 maanden na de beet in de gaten of hij een rode kring krijgt op de plek van de beet, en of hij griepachtige verschijnselen krijgt. Krijgt hij meer klachten (gewichten, spieren, zenuwen, hart) ga dan direct weer naar je huisarts voor een extra antibioticakuur. Mocht je huisarts niet meewerken, maak een afspraak met een lymearts in je ziekenhuis.
(Voor het geval je geen goede arts heb in je ziekenhuis, mijn artsen waren: Radboudumc Nijmegen: dhr. F. J. Vos, t: 0243611111 en
Privékliniek oosteinde Walborg Amsterdam: dhr. G. Kingma, t: 020626 0269)

Belangrijk: laat je niet afschepen met dat er niets aan de hand is! Het kan zijn dat de teek niet besmet is en er inderdaad niets aan de hand is. Maar het omgekeerde kan dus ook!! Beter nu uit voorzorg een kuur, dan later in grote problemen. Net als in mijn geval; een jaar wachten op een diagnose en behandeling en alle ellende van dien. Dat moet iedereen bespaard blijven.


Zie hier het interview met Renate van Bemmelen streamone

http://www.htrmedia.nl/streamone/item/1002

 

 

 

 

 

Advertenties

7 thoughts on “Lymed Renate van Bemmelen

 1. Lize schreef:

  Dit lijkt mij wel een goed en interessant boek. Heel erg bedankt voor je tips!

  • Sonja schreef:

   De tips zijn van de schrijfster, ik deel ze graag, iedereen moet weten van de enge beestjes en wat te doen in zo’n situatie!
   Dankje Lize!

 2. folkertrath schreef:

  Ja Sonja, veel informatie duidelijk verteld, nog tips en een goed boek, ook deze is weer mooi.

  Trouwens, goed dat dit weer eens voor het voetlicht wordt gebracht.
  Ook met dank aan Renate van Bemmelen.

 3. sunnie031 schreef:

  Lijkt mij ook zeer interessant. Dochter van mijn vriendin heeft Lyme 😞

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s