Witte vleugels Zwarte vleugels Sue Monk Kidd

Capture_1

Charleston, South Carolina, begin 19e eeuw
Voor haar elfde verjaardag krijgt Sarah, het tienjarige slavenmeisje Hetty ‘Handful’ cadeau. Er ontstaat een gecompliceerde maar hechte vriendschap, die hun levens zal beïnvloeden. Gedurende vijfendertig jaar worden de meisjes gevolgd op hun levensweg. Ze worden geconfronteerd met verdriet, hoop, geschonden vertrouwen, onbeantwoorde liefde en haat. Hetty weet haar kracht en levenslust te behouden, terwijl Sarah de moed vindt om zich samen met haar jongere zus Angelina in te zetten voor de afschaffing van de slavernij en de rechten van de vrouw.

Leesbeleving

De elfjarige dochter van plantagehouder Grimké is niet blij met haar verjaardags–cadeau in de vorm van het slavenmeisje Hetty (Handful genoemd)  Ze  probeert haar moeder over te halen om Handful vrij te laten, haar moeder is echter onverbiddelijk dus probeert Sarah er het beste van te maken door Handful als haar vriendin te beschouwen, er ontstaat een  moeilijke vriendschap want Handful kan af en toe lastig zijn en Sarah is nu eenmaal de dochter van de plantagehouder en heeft rechten die Handful en haar moeder Charlotte niet bezitten.
We lezen de twee verhaallijnen van Sarah en Handful, ieder vanuit de eigen beleving.
Het verhaal is natuurlijk schrijnend. we lezen de martelingen en de vernederingen die de slaven moeten ondergaan als ze in de ogen van de blanken ‘ongehoorzaam’ gedrag vertonen.
Sarah heeft  grote weerstand tegen de slavernij wat mede veroorzaakt is door een gebeurtenis uit haar vroege kinderjaren toen ze onbedoeld getuige was van een ernstige slaven mishandeling, sindsdien heeft ze ten tijde van emotionele stress moeite met spreken vanwege een blokkade die haar hierin belemmert.
Jaren later kan en wil Sarah zich niet  vereenzelvigen met de slavenhouders en neemt ze het besluit, tot groot verdriet van haar jongere zusje Nina om haar geboortestad te verlaten maar ook Nina blijkt een tegenstander te zijn van de slavernij en voegt  zich later bij haar zus.
Ze maken zich sterk voor de afschaffing van de slavernij en daarnaast komen ze op voor de vrouwenrechten, deze acties worden niet door iedereen bejubeld, in Charleston ziet men hun liever gaan dan komen en de blanken in het Zuiden spreken schande van de twee opruiende vrouwen die de slavernij willen afschaffen.
Ook bij Handful en Charlotte heeft de tijd niet bepaald stil gestaan. Er is veel gebeurd in hun leven waarover ik verder niks zal onthullen.

Een verhaal die ik vaak even heb weg gelegd, soms schoot het niet op en begon het me lichtelijk te irriteren maar toch wilde ik het uit lezen om te weten hoe het verdere verloop in het leven van Sarah, Handful en Charlotte is geweest.
Met tussenpozen zeker de moeite waard om te lezen!
Het e-book heeft 405 bladzijden waarvan de laatste veertien geheel gewijd is aan het Nawoord.
Het was verrassend om te lezen dat dit boek deels berust op historische feiten. De schrijfster verteld uitvoerig hoe ‘Witte vleugels zwarte vleugels’tot stand is gekomen, ik moet eerlijk bekennen dat ik er uit heb gepikt wat ik wilde weten en verder heb ik het gelaten voor wat het is.

Sarah Moore Grimké
Sarah Moore Grimke.jpg
Born November 26, 1792
Charleston, South Carolina
Died December 23, 1873 (aged 81)
Occupation Abolitionist, writer, feminist
Relatives John Faucheraud Grimké(father)
Thomas Smith Grimké (brother)
Angelina Grimké (sister)

(Wikipedia)

Advertenties

One thought on “Witte vleugels Zwarte vleugels Sue Monk Kidd

  1. Lizesboeken schreef:

    Lijkt me een goed boek maar ook wel erg aangrijpend.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s