Joodse Buren Maria Boonzaaijer

 • Nederlands
 • 304 pagina’s
 • The House of Books
 • maart 2015
  Extra informatie
  Maria Boonzaaijer is docent drama, Joodse Buren is haar derde roman.
  Haar debuut Papa Tango verscheen in 2009.
  In 2013 verscheen haar literaire roman Het vreemde meisje.
  Joodse Buren is mijn eerste kennismaking met de schrijfster.jOODSE BUREN

  Amsterdam 1943
  Op een zondagmorgen snelt Josefien Langeveldt, moeder van acht kinderen, met haar doodzieke baby Lise naar de huisarts. Onderweg stuit ze op een razzia. Een radeloze jonge vrouw probeert haar zuigeling in Josefiens armen te leggen: ‘Red mijn dochtertje!’ Josefien vlucht in paniek weg. Haar weigering om te helpen blijft Josefien achtervolgen tot ver na de oorlog, als er beneden haar Joodse buren komen wonen.Een familieroman over diepe vriendschap, een geheime liefde, verraad, en de impact van de oorlogsjaren. Tegen de achtergrond van de bezettingstijd en de jaren vijftig, de tijd van wederopbouw, verzuiling, grote gezinnen, het rijke roomse leven en strikte fatsoensnormen.

  Boekbeleving

  Het verhaal is onderverdeeld in vier delen.
  Deel 1 verteld over de tijdsduur 1942-1944. WOII
  Deel 2 -1956
  Deel 3-1959-1960
  Deel 4-April 2013
  Achterin het boek staat de familie overzicht.1942-1943
  Josefien en Hendrik Langeveldt hebben acht kinderen.
  De rode lijn in het verhaal is het verscheurende schuldgevoel van Josefien die op een avond  met haar zieke baby haastig op weg is naar de huisarts. Op haar weg er naar toe wordt ze aangesproken  door een jonge vrouw met een baby, de vrouw is doodsbang voor de razzia.Neem mijn baby mee’ zegt ze tegen Josefien, ‘alstublieft mevrouw, red mijn dochtertje’.
  Josefien haar gedachten slaan op hol, ze kan niet meer rustig nadenken en wil maar een ding, zo snel mogelijk met haar zieke baby naar de dokter. De stamelende woorden die ze op dat moment tegen de wanhopige vrouw zegt zullen haar gedurende haar hele leven blijven achtervolgen…’Ík  heb er al acht en mijn baby is ziek’, daarna rent ze weg.
  De oorlogsjaren zijn moeilijk, zo ook voor de familie Langeveldt, het eten is schaars en het is moeilijk om alle hongerige kinderen te voeden.
  In die tijd was het in de meeste gezinnen zo dat  vader (kostwinner) het grootste stukje vlees kreeg, daarna moeder en de kinderen en steeds werd het vlees een stukje kleiner, naar leeftijd verdeeld. Over de gruwelijke joden vervolging en vernietiging werd  nauwelijks gesproken maar het was er wel.

  1956
  Moeder Josefien en vader Hendrik hebben inmiddels elf kinderen waarvan de laatste drie meisje na de oorlog zijn geboren.
  Lisa is nu dertien jaar oud. Beneden de familie Langeveldt zijn nieuwe buren gekomen, de familie Polak, een moeder met haar dochter Pauli.Het nieuwe buurmeisje is net zo oud als Lisa en al gauw worden de twee meisjes boezemvriendinnen, zusjes zoals ze zelf zeggen. Als Josefien er achter komt dat de nieuwe benedenburen Joden zijn waarvan de dochter ook nog eens dezelfde leeftijd heeft als Lise speelt haar innerlijke onrust weer op. Gedachten over de oorlog, de vrouw met haar baby en haar daarover immer aanwezige schuldgevoel, krijgen opnieuw de overhand op haar functioneren, maar het leven gaat door en ze poetst, dweilt, doet de was en strijkt de schone was en dan moet er ook nog eens gekookt worden voor het grote gezin. Ondanks de vele verzoeken aan Lisa haar te ondersteunen in het drukke huishouden loopt het puberende meisje de kantjes er van af. Haar leven met Pauli is veel spannender, vaak vergeet ze de tijd tot grote ergernis van vader en moeder.
  Moeder Polak is naaister, ze maakt toneel kleding voor een toneel gezelschap, af en toe komen deze mensen bij haar langs om de kleding te passen. Als Lisa op een dag bij haar vriendin thuis komt treft ze het bonte gezelschap aan en wordt op slag verliefd op een van de spelers, een verliefdheid die nooit meer over zal gaan en wat ook een rode draad in het verhaal is want ook Pauli is verliefd op de mooie maar mysterieuze toneelspeler. Weten ze het van elkaar?
  Ondertussen blijft Josefien maar tobben over mevrouw Polak. Af en toe komen de twee vrouwen elkaar tegen maar echt contact tussen hun is er niet. Mevrouw Polak is afstandelijk, onvriendelijk en star. Josefien vraagt zich vertwijfeld af of de beneden buurvrouw misschien dezelfde vrouw is die de oorlogs baby aan haar wilde overhandigen..haar schuldgevoel wordt steeds groter en heviger. Niemand heeft ze ooit verteld over die rampzalige dag in 1943, zelfs Hendrik weet het niet. Van binnen is ze verscheurd, ze kampt met gezondheids- problemen.

  1959-1969

  Lise is zestien jaar, ze zit op het gymnasium en behaalt goede cijfers.  Haar innige vriendschap met Pauli heeft stand gehouden, de twee meisjes zijn veel en vaak bij elkaar.
  In deel drie gebeurt veel wat een grote impact heeft op Lise maar waarover ik verder niks ga onthullen.

  April 2013 (heden)
  Lisa is inmiddels een vrouw op leeftijd, ze overziet haar leven en verteld het verdere verloop van haar leven in de ik vorm.

  Een prachtige familieroman over een groot gezin in de oorlogsjaren en de jaren erna verteld vanuit de perspectieven van Josefien en dochter Lisa. Eenvoudig  taalgebruik maakt het prettig leesbaar, ik denk dat dit boek ook geschikt is voor lezers vanaf 15 jaar.
  De omschreven sfeer zoals die er was in de jaren vijftig is op een mooie manier beschreven en ik denk herkenbaar voor hen die in de vijftiger jaren zijn grootgebracht
  Aanrader!Advertenties

One thought on “Joodse Buren Maria Boonzaaijer

 1. Villasappho schreef:

  heb het boek op mn lijst gezet thanks!

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s