Zeemeermin Camilla Läckberg

  • Nederlands
  • 413 pagina’s
  • Anthos
  • april 20101001004007449909

In Fjällbacka is een man spoorloos verdwenen. Onderzoek van inspecteur Patrik Hedström en zijn collega’s levert niets op. Vier maanden later wordt de man alsnog gevonden: vastgevroren in het ijs. Hij is vermoord.

Boekbeleving

Dit is het zevende boek  rondom Rechercheur Patrick Hëdstrom en zijn vrouw, de schrijfster  Erica Falck.
In de eerder verschenen delen heeft de lezer kennis gemaakt met alle andere vaste personages die ook een prominente rol spelen in het verhaal.
Onderaan deze recensie staat een lijst van alle verschenen delen op chronologische volgorde.
De boeken zijn afzonderlijk van elkaar te lezen maar het is leuker  om de juiste volgorde aan te houden, dit om sommige terugkerende verhaallijnen beter te begrijpen. Vanwege spoilers zal ik verder niks onthullen over de karakter ontwikkelingen uit voorgaande boeken.

Hoofdpersoon in dit verhaal is de plaatselijke bibliothecaris Christian, een merkwaardig man die zijn afkomst en andere privé zaken verzwijgt, zelfs tegenover zijn eigen vrouw waarmee hij twee jonge kinderen heeft.
Christian heeft pas een debuut boek geschreven die met behulp van Erica recent is uitgegeven.

Op het eiland Fjälbacka (hier wonen en werken Patrick en Erica) wordt een man vermist, ’s ochtends is hij niet op zijn werk verschenen en zijn vrouw maakt zich ernstige zorgen. Na een paar dagen wordt er door een passant een vastgevroren lijk onder water gevonden, bij nader onderzoek blijkt het om de vermiste man te gaan waarvan al gauw duidelijk wordt dat hij is vermoord.

In dezelfde periode ontvangt Christian anonieme dreigbrieven maar hij wil om onduidelijke redenen geen politie inschakelen.
Als hij op de avond van zijn boekpresentatie, waarbij ook Erica aanwezig is,  opnieuw een dreigende brief ontvangt en daar zeer van onderste boven is wil Erica er het fijne van weten en gaat, deels uit bezorgdheid en deels uit nieuwsgierigheid, op eigen houtje op onderzoek uit. Later blijkt dat er nog twee personen  van het eiland dezelfde anonieme dreigbrieven ontvangen.
Wie verstuurt deze intimiderende brieven? 
Inmiddels is ook Patrick op de hoogte van de brieven en hij vraagt zich af of er een connectie bestaat tussen de moord en de brieven.
Het hele politieteam wordt op de zaak gezet maar het onderzoek verloopt niet vlot en tot overmaat van ramp voelt Patrick zich verre van fit, hij is voortdurend moe.
Als er opnieuw een dode wordt gevonden twijfelt de politie tussen moord of zelfmoord.
Gaat het hier om dezelfde moordenaar?
Er komt een belangrijke kentering in de zaak als Erica zich opnieuw verdiept in het pas verschenen debuutboek Zeemeermin van Christian Thydell. Ze gaat met haar verworven inzichten naar een bevriende psychiater waarmee ze haar vermoedens bespreekt.

Tussen de hoofdstukken door zijn er- zoals gebruikelijk in de boeken van Läckberg-  ook de cursief gedrukte korte hoofdstukken wat over het verleden gaat van één persoon. Beetje bij beetje krijgt de lezer inzicht in het gruwelijke verleden van deze personage.

Leuk aan Camilla haar boeken is dat ze het niet schuwt om ook de huis-tuin-en keuken dingetjes in het verhaal te verweven , op een hilarische manier wordt er  verslag gedaan van de kleine uit het leven gegrepen dingetjes waarmee u als lezer ook te maken heeft.
De plot is boeiend, spannend en leest lekker weg. Het boek eindigt met een cliffhanger maar zoals ik al eens eerder heb geschreven zijn de boeken door mij niet op de goede volgorde gelezen, dat betekent dat ik het achtste boek al heb gelezen en dus op de hoogte ben van de verdere ontwikkelingen. Ik kan al wel verklappen dat ook boek acht met de titel Vuurtorenwachter zeker de moeite waard is!

Aanrader!

(helaas heb ik niet alle boeken uit de serie gerecenseerd maar wel gelezen)

De boeken op chronologische volgorde vertaald in het Nederlands van boven naar beneden 2006-2015
Patrik Hedström en Erica Falck

Ijprinses  2006
Predikant
Steenhouwer
Zusje
Oorlogskind
Sneeuwstorm en amandelgeur
Zeemeermin
Vuurtorenwachter
Engeleneiland
Leeuwentemmer 2015

Advertenties

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s