Grafheuvel Johan Theorin

Nederlands

Geus B.V., Uitgeverij De
december 2014
9200000026370920
Theorin (Zweden 1963) is journalist en scenarioschrijver, hij bracht als kind zijn zomers op Oland door, waar hij luisterde naar de griezelige, boeiende verhalen die zijn familie hem vertelde.Met het eerste deel, Schemeruur, van de vier seizoenen van Oland serie won hij de prijs voor het beste spannende Zweedse debuut 2007.
Grafheuvel is het vierde en laatste deel in deze serie.

Inhoud
Het is het begin van een drukkend warm zomerseizoen op Öland. Tienduizenden toeristen bezoeken het eiland om midzomer te vieren. Maar een van de bezoekers komt met andere intenties. Hij wil wraak nemen voor het onrecht dat hem als kind is aangedaan. Gerlof is de enige die een vermoeden heeft wie deze bezoeker is. Hij heeft hem eerder ontmoet, in zijn jeugd, toen ze allebei op het kerkhof stonden en plotseling geklop hoorden vanuit een vers graf.

De vijf verhaallijnen ( nog niet gelezen, sla dit dan over)

Gerlof
De teruggekeerde personage Gerlof Davidsson is inmiddels vierentachtig jaar, hij is oud, slecht ter been maar nog zeer scherp en doortastend.
De oude man verblijft bijna permanent in een verzorging- instelling maar hij is vrij in zijn staan en gaan. Zo wil het gebeuren dat hij het verzorging-tehuis voor een paar weken de rug toekeert om de zomerweken door te gaan brengen in zijn oude vissers/zomerhuisje waar ook zijn puberende kleinkinderen hun vakantie samen met hem door brengen.

Jonas
De jonge Jonas (twaalf jaar) neef van Kent Kloss en Veronica Kloss (broer en zus) brengt de zomervakantie door op het vakantieresort Orlandic van zijn oom en tante waar hij een paar klussen gaat  doen tegen betaling. Zijn vader Niklas en broer Mats zijn hier ook. Niklas heeft een gevangenis verleden en houdt zich wat op de vlakte. Jonas heeft weinig aan zijn negentienjarige broer die vaak op pad is, Jonas moet zich alleen zien te vermaken. De jongens slapen niet in Villa Knoss maar hebben alletwee een eigen klein huisje dicht bij de Villa op Orlandic.

De Emigrant
Een oude man van over de tachtig, op jonge leeftijd geëmigreerd en nu weer teruggekeerd naar zijn geboorteland Zweden. Af en toe wordt hij gesignaleerd bij de grafheuvel dichtbij het resort en het schijnt dat hij een afkeer heeft van de familie Kloss, eigenaars van het vakantieresort Orlandic Wie is deze mysterieuze man?

Het Nieuwe land 1931
De dertienjarige Aron vertrekt samen met zijn vader Sven vanuit Zweden naar Amerika.( denkt hij, veel later blijkt het de Sovjet-Unie te zijn waar ze te maken krijgen met het meest strenge Stalinistische regime) Steeds weer droomt Aron ervan om terug te keren naar zijn geboorteland, naar het eiland Oland waar zijn moeder en zuster achter zijn gebleven in hun kleine boerderijtje. Maar dat is niet mogelijk.Deze verhaallijn wordt doorgetrokken tot 1998.

Lisa
De jonge vrouw Lisa heeft deze zomer op Oland een vakantiebaan bij het Olandic vakantieresort van de familie Kloss. Ze moet geld verdienen voor haar aan de drugs verslaafde vader. Avond aan avond kruipt ze in de rol van lady Summertime om muziek te draaien voor de rijkeluis-kinderen, opzwepende muziek en mistige rook maakt de jongeren uitzinnig, dan pakt Lisa haar kans…totdat het mis gaat.

Boekbeleving
Op een avond is Jonas weer alleen, Mats en hun neef (zoon van Veronica) zijn naar de bioscoop. Jonas besluit met een klein rubberbootje de zee op te gaan, nadat hij een tijdje heeft rondgedobberd merkt hij ineens het schip op dat recht op zijn bootje afkomt. Het bootje is niet te redden maar gelukkig lukt het Jonas om over de reling van het schip te klimmen en ontdekt daar een ware nachtmerrie.Een man met een bijl die een bijna dode man (zombie) te lijf gaat. Totaal in paniek grijpt Jonas een reddingsboei en spring overboord, zwemmend lukt het hem om de kust te bereiken.Dan ziet hij tussen alle vissershuisjes één huisje waar een wakkerend lichtje voor het raam staat. Hij bonst op de deur…Slaapdronken doet Gerlof Davidsson de deur open en schrikt zich te pletter, de jongen valt als het ware bij hem naar binnen. Hortend en stotend verteld Jonas wat hij heeft gezien, een onsamenhangend verhaal waar de oude man geen touw aan vast kan knopen. Hij besluit om de jongen de nacht bij hem in het vissershuisje te laten slapen. De volgende ochtend probeert Gerlof iets zinnigs uit de jongen te krijgen…Het spookschip zoals Jonas het schip noemt blijkt inderdaad geen zuivere koffie te zijn maar wie en wat is er verantwoordelijk voor dit schip die plots geheel uit het vizier lijkt te zijn verdwenen? Als een echte Sherlock Holmes lukt het Gerlof uiteindelijk om de gehele mysterie te ontrafelen waar nog veel meer omheen hangt.

Een veelomvattend verhaal op de zo eigen Theorin wijze geschreven, boeiend, sfeervol en een stuk Stalinistische geschiedenis rondom de verhaallijn van de jonge naïeve Aron die door de Sovjet omstandigheden uitgegroeid is tot een keiharde man die meedogenloos de trekker overhaalt en duizenden mensen dood schiet.
Met het laatste deel van de Oland serie heeft Johan Theorin een prachtige serie geschreven!
( De lente uitgave Steenbloed viel me jammer genoeg tegen maar dat is heel persoonlijk)

Vette Aanrader!
5 sterren.

Voorop de kaft staat het volgende: ‘Een sfeervolle thriller met een flinke scheut geschiedenis en een vleug Scandinavische folklore’, en dat is inderdaad wat het is.

De vier boeken op volgorde
Schemeruur-Herst
Nachtstorm- Winter
Steenbloed-Lente
Grafheuvel-Zomer

Advertenties

4 thoughts on “Grafheuvel Johan Theorin

  1. Lizesboeken schreef:

    Lijkt me een goed boek maar ook wel verwarrend met zoveel verhaallijnen…

  2. sonja schreef:

    Dat is het ook, Myriam!

  3. Myriam schreef:

    Lijkt me heerlijke lectuur

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s