Het familieportret Jenna Blum

 • Nederlands (eerste druk 2010)
 • 461 pagina’s
 • Boekerij
 • Jenna Blum 2004
  Op de cover Judy als klein meisje in de oorlogsjaren.

  Op de cover Judy als klein meisje in de oorlogsjaren.

  Inhoud
  Is alles geoorloofd in oorlogstijd?

  Vijftig jaar lang heeft Anna Schlemmer geweigerd te praten over haar leven in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Anna’s dochter Trudy herinnert zich niet veel: zij was nog maar vier toen zij en haar moeder door een Amerikaanse soldaat werden bevrijd en met hem meegingen naar Minnesota. Maar ze bezit יeen bewijsstuk uit het verleden: een familieportret waarop zijzelf staat, samen met haar moeder en een nazi-officier. Gedreven door schuldgevoel over wie haar voorouders zouden kunnen zijn, gaat Trudy op onderzoek uit. Ze slaagt erin om eindelijk de dramatische, hartverscheurende waarheid over haar moeders verleden boven tafel te krijgen. Het familieportret is een gepassioneerd maar gedoemd liefdesverhaal en een indringend portret van een moeder dochter relatie, dat de lezer nog lang zal bij blijven.

  Wat vond ik ervan?

  Een prachtige WOII roman die ik met moeite weg kon leggen, het liefste had ik het in een keer uitgelezen!
  Het boek is opgebouwd in twee lijnen, het verteld het verhaal van Anna Schlemmer en haar dochter Trudy Swenson, laatstgenoemde is hoogleraar in de Geschiedenis en gescheiden van haar man.

  Anna
  De verhaallijn van Anna gaat terug naar de periode 1939-1945 en wordt afgewisseld met de lijn van Trudy (heden 1993-1997)
  Anna (Duitsland) heeft een veel bewogen oorlogs-verleden waar ze niet trots op is en ze zwijgt dan ook in alle talen om er maar niet aan herinnerd te hoeven worden, ook tegenover haar dochter Trudy laat ze nooit iets los over die tijd. Trudy is geboren in het begin van de oorlog en om de oorlog te overleven wordt Anna de minnares van een hooggeplaatste SS-officier, in ruil voor haar gunsten zorgt hij voor voldoende eten en kleren voor Trudy. Als de oorlog voorbij is emigreren Anna en Trudy samen met de soldaat Jack naar Amerika.
  Er is veel gebeurd in het leven van Anna wat ik hier niet allemaal ga onthullen (spoilers)

  Trudy
  Trudy heeft vele vragen over het verleden van haar moeder in de oorlogstijd. Zelf was ze  een klein meisje (4 jaar) en kan zich maar weinig tot niets herinneren uit de oorlogstijd in Duitsland, toch krijgt ze af en toe flitsen die even gauw weer zijn verdwenen maar steeds vaker komen er snelle herinneringen de hoek om zeilen mede veroorzaakt door haar nachtelijke dromen over vroeger. Wie was toch die man die regelmatig in de bakkerij kwam en die zij  St.Nikolaas noemde en is het dezelfde man die samen met  haar en Anna op de foto staat?
  Elke vraag aan haar moeder wordt afgeketst, Anna slaat volkomen dicht, ook is ze sinds de oorlog en het feit dat ze de minnares van de SS-officier is geweest niet meer in staat om moederliefde te geven aan Trudy. Dit heeft tot gevolg dat ook Trudy een gecompliceerd karakter heeft. In het heden krijgt Trudy het plan om een project op te zetten waarin ze Duitse vrouwen en mannen die de oorlog hebben meegemaakt te interviewen met beeld en geluid. Ze wordt toehoorder van schokkende bekentenissen.
  Inmiddels woont Anna tijdelijk bij Trudy in en wanneer Trudy op een avond thuis komt van haar werk ziet ze Anna in de studeerkamer zitten, ze kijkt naar de beelden van de geïnterviewde mensen en voelt zicht betrapt op het moment dat Trudy binnenkomt.
  Voor Trudy is dit echter de ultieme gelegenheid om haar moeder voor de zoveelste keer te bestoken met vragen maar Anna zwijgt en blijft zwijgen.

  Inmiddels heeft Trudy een verhouding gekregen met een man die zij ook heeft geïnterviewd, ze is stapelverliefd en dolgelukkig maar dit is  helaas van korte duur.

  Op een dag wordt ze benaderd door een man die mee wil werken aan het project, dit is het begin naar de waarheid omtrent het verleden van haar zwijgende moeder, ze krijgt een verhaal te horen die haar ogen zullen openen.

  Zeer goed boek, meeslepend verhaal!
  De Anna-lijn heeft me het meest geboeid maar in het geheel genomen is het een prachtig verhaal met een ietwat open einde.
  Boeiend van begin tot eind!
  Dikke aanrader!

  Ik doe niet meer aan het geven van waardering sterren behalve aan de boeken die de 5 sterren dubbel en dwars waard zijn.
  Familieportret is een van de weinige boeken die deze 5 sterren met vlag en wimpel waard is!

Advertenties

6 thoughts on “Het familieportret Jenna Blum

 1. gewoonhiltje schreef:

  Lijkt me mooi Sonja! Ik was aan het googelen of dit boek ook verfilmd is maar volgens mij niet of ik kan het niet vinden.

 2. folkertrath schreef:

  Één van mijn lievelingsboeken “De aanslag” meer in omgekeerde vorm, maar lijkt hier in zekere zekere zin wel op. Interessant om deze ook maar eens te lezen.

  • sonja schreef:

   De aanslag van Mulisch heb ik ook ooit gelezen, eveneens de film gezien, prachtig inderdaad! Je brengt me op het idee om het boek eens weer te herlezen!

 3. sonja schreef:

  Lize, niet langer uitstellen hoor, werkekijk zeer de moeite waard!

 4. Lizesboeken schreef:

  Dit boek staat al heel lang op mijn te lezen lijst maar komt er maar niet van om het te lezen.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s