Het boek van Tess Miriam Bruijstens

  • Nederlands
  • Clavis B.V.B.A., Uitgeverij
  • januari 2015

Categorie Young Adults 15+

Biografie
Miriam Bruijstens (1980, Haastrecht) werkte een tijdlang in het onderwijs. In 2009 heeft ze haar baan opgezegd om te gaan reizen en schrijven. Ze reisde door Australië, waar ze ook een jaar woonde, en heeft ook door Canada en de Verenigde Staten gereisd.
Tegenwoordig besteedt ze al haar tijd aan schrijven.

9789044823271-178-0Inhoud

 

De vrije val duurt eindeloos. Mijn jurk bolt op en fungeert als parachute. Even voel ik me alsof ik zweef, maar dan krijgt de zwaartekracht vat op me en val ik als een baksteen.

Ontmoet Tess, 23 jaar. Tess schrijft, Tess leeft en Tess doet. Dat laatste vooral, zonder veel na te denken over de gevolgen van haar acties. In Het boek van Tess maak je een zomer lang mee hoe Tess inspiratie opdoet voor haar boeken. Want om auteur te kunnen worden, moet je wel zorgen dat je zelf ook veel meemaakt, vindt ze. In haar eentje onderneemt ze gevaarlijke avonturen, met haar vriendinnen komt ze in bizarre situaties terecht en berooft ze een fontein. Gelukkig ontmoet ze iemand die haar rust geeft en haar na laat denken over haar leven. Aan hem vertelt ze haar grootste geheim.

Een cross-overroman over een zomer vol drank, seks en gedichten. Vol lijstjes en liefde. Maar ook vol eenzaamheid en pijn.

Wat vond ik evan?

Tess onderneemt dingen waarvan de haren van haar  moeder  recht overeind zouden gaan staan, als ze het wist.
In haar eentje springt ze van een hoge klif om te ervaren hoe een vrije val voelt, ‘savonds en overdag versiert ze mannen puur voor de seks, het maakt haar allemaal niks uit zolang ze na de seks maar weer verdwijnen. Tess houdt niet van blijvers. Zo is Tess.thumb_53_meters_cliff_jump_is_insane_2__vk_medium
En Tess schrijft.

Maar er is meer in het leven van Tess, vroeger, toen ze nog een jong meisje was zijn er dingen gebeurd in haar leven waarvoor ze nu (onder dwang van haar moeder) in therapie is bij een psycholoog die geen steek verder komt want Tess houdt zich stil.
Ondertussen doet ze wat jonge mensen  doen, uitgaan, flirten, wijn drinken,  sex on the beach. Samen met haar twee beste vriendinnen Anna en Sophie genieten ze van de zomer, de toeristen en het leven in het algemeen.
En toch…is er iets. Wat is het waarom Tess soms enge dingen bij zich zelf doet? Iets waarvan ze dacht het onder controle te hebben?

Dit alleraardigst boekje van 130 bladzijden lees je in sneltreinvaart uit.
Door het verhaal heen dit: een veganistische muffin recept, notities *Om van te houden* (bv. IJs in al z’n vormen en hoedanigheden) en *Om een hekel aan te hebben*  (bv. honden die tegen je opspringen met vieze poten en kwijl om hun snuit)
Eigen gedichten in het Nederlands en bestaande  gedichten in het Engels, je komt het allemaal tegen in het Boek van Tess en achterin ook nog eens vier gedichten die er toe doen.

Onderstaand gedichtje van Tess wil ik je niet onthouden, het zegt iets over Tess…

Porselein

een flinterdun laagje
mooi gepolijst
barst langzaam open
en toont de eenzaamheid

rauw en rood
valt het bloot
het zout schuurt
de wonden vrij

bij jou
bij mij.

Mooi!

Een alleraardigst YA boekje geschikt en aanrader voor 15 jaar en ouder.
Met dank aan uitgeverij Clavis voor dit recensie exemplaar.

 

 

Advertenties

2 thoughts on “Het boek van Tess Miriam Bruijstens

  1. Lizesboeken schreef:

    Dit lijkt mij een goed boek. Ik zet het op mijn te lezen lijst.

  2. gewoonhiltje schreef:

    Wat een mooi gedichtje!

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s