De twaalf gezworenen (Toneel)

11017707_767887286621868_3192968992126897232_n
Vorige week zijn we eindelijk weer eens naar onze mooie Stadsschouwburg  geweest waar we de try-out hebben gezien van het stuk De twaalf gezworenen van het Noord Nederlandse Toneel, 12 top acteurs, waaronder ook de bekende acteur Loek Peters (Penoza), hebben iets geweldigs neer gezet waarvan de regie in handen was van Guy Weizman.
Chapeau!!
(foto’s geleend van NNT, waarvoor mijn dank)

 

2839350316

Het verhaal is een oude klassieker uit 1957, de hoofdrol werd toen gespeeld door Henry Fonda.

 

Een jonge tiener, afkomstig uit de achterbuurten van de stad, wordt er van beschuldigd zijn vader te hebben vermoord. Het is aan de jury om zich uit te spreken over de zaak. De twaalf leden van de jury krijgen te horen dat als ze het ‘schuldig’ uitspreken, de jongen de doodstraf zal krijgen. Belangrijk is ook dat het oordeel ‘schuldig’ of ‘niet schuldig’ unaniem moet zijn. De juryleden trekken zich terug in de jurykamer voor beraad. Bij de eerste stemming zijn elf juryleden voor ‘schuldig’ . Het enige jurylid dat niet meestemt met schuldig is jurylid nummer 8. Hij is van mening dat het bewijsmateriaal in de zaak allemaal bijkomstig is en niet overtuigend, dat de twee getuigen niet betrouwbaar zijn en dat bijvoorbeeld het moordwapen helemaal niet zo ongewoon is als de officier van justitie naar voren bracht. Deze twijfel leidt tot een nieuwe stemronde.

Het is meer, veel meer, dan een toneelstuk alleen, het is KUNST wat we hebben gezien!
De mannen komen vanuit achterin de zaal naar het podium gelopen, dat ze er zin in hebben  blijkt uit alles.
Wij hadden de hoekplaatsen 1 en 3. Th. had stoel 1 en had de eer van een toegestoken hand, schouderklopjes en de vriendelijke woorden ‘leuk dat je er bent’.  Aardig!
Op het toneel gingen de mannen  los, een hoop herrie knalde er uit de boxen, oorverdovende muziek en swingende acteurs, we hadden geen idee wat ons te wachten stond.
Ze verplaatsten zich naar een grote rijdende stellage waarop stoelen en een tafel neergezet waren en wat ze daar allemaal mee deden…niet uit te leggen, dat moet je gewoon zelf gezien hebben, ogen te kort, er zal vast iets aan mijn waarneming voorbij zijn gegaan want het ging op sommige momenten wel heel erg snel!
Er gebeurde heel erg veel, 12 mannen die allemaal in en om de stellage heen hun kunstje deden en die kunstjes hadden allemaal te maken met het stuk wat ze speelden.

De trailer geeft een mooie impressie van het stuk.

1617470_767886349955295_2775777183410885006_o
Rook, duisternis en dreigende muziek, het was er allemaal.
Prachtig zoals er beeldend en sprekend werd geacteerd, het klopte allemaal, wat een indrukwekkende choreo!
Bijna iedereen kent de film wel (denk ik) en dus ook de afloop maar om spoilers tegen te gaan zal ik verder niks verhullen over het verdere verloop van het stuk voor de enkeling die de film niet kent.
Ik zeg; Gaat dat zien!

Ben ik enthousiast? Ja, dat ben ik!
Tot 3 mei te zien.

Recensies uit de media
Lees hier meer over De twaalf gezworenen

Advertenties

2 thoughts on “De twaalf gezworenen (Toneel)

  1. sonja schreef:

    Het was dan ook bijzonder indrukwekkend!

  2. creabeaatje34 schreef:

    Leuk artikeltje 😀

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s