Maffiamaat Bram Moszkowicz

 • Nederlands 9200000014973819
 • 240 pagina’s
 • Bertram + de Leeuw Uitgevers BV
 • december 2014

  Inhoud
   

  Over een advocaat die zijn baan verliest en vervolgens wordt wat hij nooit heeft willen zijn.
  Benjamin Mendel ligt rokend op een kingsize bed in een hotelkamer te ‘s-Hertogenbosch. Hij luistert naar de radio. Om er zeker van te zijn dat hij zijn eigen naam niet voorbij zal horen komen, heeft hij een christelijke zender gevonden. Hij wist niet eens dat ze bestonden. Een zware stem spreekt van de lente, van appelbloesem en hemelse gerechtigheid. In zijn halfslaap ontgaat Mendel het verband. De lente en de bloesem vergeet hij. Terwijl blanke gospel klinkt, blijven zijn gedachten kauwen op dat andere woord: gerechtigheid. Wat betekent dat? Vijfentwintig jaar is hij advocaat, hij heeft duivels bijgestaan, engelen en doodnormale mensen als hijzelf, en nog steeds weet hij niet wat gerechtigheid betekent. In het christelijke hiernamaals lijken de zaken echter een stuk eenvoudiger te liggen. De goeden worden beloond en de slechten bestraft. De gospelzangers zingen, kort samengevat, dat het goede gekozen moet worden. Ontvang Zijn zegen, maar kies het slechte en ontvang dan Zijn toorn. Een overzichtelijk wereldbeeld. Hij wilde nu even dat hij christelijk was. Kunnen wij ontkomen aan het beeld dat de buitenwereld van ons heeft geschapen? In dit genadeloos spannende, humoristische verhaal worstelt Benjamin Mendel met het kwade en het goede, met de liefde en zichzelf.

  Dit vind ik ervan

  Zo ergens midden december van het afgelopen jaar zag ik Bram M. in gesprek met Jeroen Pauw en het ging over zijn pas verschenen boek Maffiamaat. Samen met de schrijver Leon de Winter wordt er aan een trilogie gewerkt waarvan dit boek het eerste deel is.
  Het tweede deel wordt geschreven door De Winter en samen gaan ze het derde deel schrijven.Mijn nieuwsgierigheid was gewekt  nadat hij vertelde dat het boek een mix is tussen fictie en werkelijkheid. Het eerste deel is, een op een, zoals het werkelijk is gegaan vanaf het moment dat hij definitief uit de advocatuur is gezet, de rest van het verhaal is fantasie.
  Ik heb me geen moment verveeld met Maffiamaat, het bevat een goede dosis spanning en is zeker niet vrij van een humoristische taalgebruik. Arie Storm van Het Parool heeft er een prachtige recensie over geschreven die ik je niet wil onthouden.( onderaan vind je de link) Een mooi opstapje voor het volgende deel!
  Goed boek en zeker aan te raden!
  Genre: ergens tussen een roman en thriller.

  interview Pauw/Moszkowicz hier terug kijken.

  Onderstaand een leesfragment uit de recensie van Arie Storm ( Het Parool)

  Al snel is deze Mendel geen advocaat meer; hij wordt om redenen die niet helemaal duidelijk worden, geschrapt van het tableau. Je zou denken dat zijn wereld instort, en in zekere zin is dat ook zo, maar aantrekkelijk aan dit personage is dat hij altijd zin in het leven blijft houden. De omgeving kan in brand staan, maar hij geniet van de dag in zijn ­dure auto met Vivaldi uit de speakers.
  Gehele recensie is hier te lezen.

Advertenties

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s