De lente van Kasper Meier

Verschenen 15/04/2014
Oorspronkelijke titel:
The Spring of Kasper Meier
Aantal pagina’s: 352
De lente van Kasper meier

ben_picBiografie

Ben Fergusson is schrijver, redacteur en vertaler. Zijn korte verhaal Berlijn stond op de shortlist van de Bridport Prize en hij werd door Sarah Waters geprezen om zijn ‘prachtige en nauwkeurige proza’. Ben Fergusson woont in Londen, maar schreef zijn debuut De lente van Kasper Meier in Berlijn, waar hij vier jaar woonde en werkte.

Inhoud
Tussen de ruïnes van het verwoeste Berlijn is Kasper Meiers grootste zorg overleven. Door te ruilen en te handelen op de zwarte markt probeert hij genoeg eten voor zichzelf en zijn oude vader bij elkaar te sprokkelen. Dan staat Eva opeens voor zijn deur. Ze vraagt om hulp bij de zoektocht naar een Britse soldaat die haar vriendin zwanger zou hebben gemaakt. Als Kasper zijn medewerking weigert, dreigt Eva al zijn geheimen te onthullen. Eva sleurt Kasper mee in een sinistere klopjacht op Britse soldaten die de vrouwen van Berlijn hebben misbruikt.

Mijn leesbeleving
De cover van het boek is een goede weergave van het verhaal, een verwoest stukje Berlijn anno 1946, somber en naargeestig.
De beschrijving direct onder de titel luidt:
ijzingwekkende thriller over de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog.
En dat is wat het is, niks meer en niks minder.
Kasper Meier is een vijftigjarige vrijgezel en van de herenliefde.  De liefde die hij ooit, vele jaren geleden, heeft gehad komt als een rode draad steeds in het verhaal terug. Hij bewoont samen met zijn oude vader  een armzalig, tochtig en klein appartementje, roet op de muren, scheef hangende planken met proviand en een zurige lucht is de sfeer.  Kasper probeert te overleven door handel te drijven op de zwarte markt. Het eten is schaars, alles is op rantsoen bonnen, bij gebrek aan sigaretten (iedereen rookte in die tijd) werd er tabak in krantenpapier gerold.
Op een dag staat de jonge Eva Hirsch voor zijn deur, ze wil de hulp van Kasper bij het opsporen van een Britse  piloot die haar vriendin heeft bezwangerd en dreigt hem te chanteren als Kasper haar verzoek weigert. Eva weet dingen over Kasper die hij angstvallig verborgen wil houden, zelfs voor zijn vader. Uiteindelijk gaat Kasper er in mee en vanaf dat moment is zijn leven een nog grotere hel.
Hij raakt verzeild in een bizarre zoektocht en de twijfel slaat toe over de motieven van Eva Hirsch. Wie en wat is zij en waarom is ze uitgerekend bij hem terecht gekomen?

De auteur heeft zijn verhaal in een beeldende sfeer geschreven, de lezer komt terecht in een naargeestig,  somber Berlijn, de verwoestingen zijn bijna voelbaar, hygiëne is er bijna niet.
Kasper is vaak met zijn gedachten op reis, op die momenten (zeker in het begin van het boek) raakte ik daarvan in de war maar dit went.
In het begin kon ik niet zo goed in het verhaal komen, zoals ik al ‘zei’, de naargeestige en sombere sfeer waarin het boek is geschreven bezorgde me af en toe een umheimlich gevoel maar mijn drijfveer om erachter te komen wie Eva is en waar ze vandaan is gekomen was te sterk om niet door te lezen. Echt spannend werd het zo’n 150 bladzijden voor het einde, dat maakte voor mij alles goed waaraan ik in de eerste helft van het verhaal had getwijfeld.
Een prachtig maar somber debuut.
Aanrader!
Waardering 4 sterren.

Advertenties

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s