Ijskoud Corine Hartman

Omschrijving 1968

Na de rigoureuze afrekening met een deel van haar verleden in Zielloos krijgt Jessy in IJskoud, het vierde deel van de Haider-serie, haar volgende opdracht van Saligia. De onorthodoxe rechercheur moet infiltreren in Corail, een bedrijf dat zich specialiseert in cryonisme, een wetenschappelijk experiment waarbij mensen die klinisch dood zijn worden ingevroren. Ze krijgt deze opdracht direct van Sir Ryan, de oprichter van Saligia. Hij veroordeelt cryonisme als duivels werk, en Corail blijkt na onderzoek nog veel helser dan Jessy in haar wildste dromen had kunnen bedenken.
 

De moordzaak waar Jessy in haar functie als politierechercheur op gezet wordt, vraagt daarnaast uitzonderlijk veel van haar. Een mediamagnaat wordt in zijn eigen huis in Meerssen op brute wijze vermoord, zijn vrouw mishandeld en voor dood achtergelaten. Jessy komt dan voor een vreselijk dilemma te staan: ze moet kiezen tussen twee kwaden, waarbij ze de demonen uit haar eigen verleden niet meer kan ontwijken.

Leesbeleving

Er spelen drie verhaallijnen in Ijskoud.
1. De meedogenloze moord op de mediamagnaat, een zaak voor de recherche waarmee Jessy wordt belast.
2. Willem Haider, de oom van Jessica, privé verhaallijn.
3. En natuurlijk de nieuwe opdracht die ze vanuit Saligia moet uitvoeren, het infiltreren  in Corail.

In deel 3 heeft Jessy twee mensen noodgewongen moeten vermoorden, een actie die haar niet in de koude kleren is gaan zitten maar waar ik verder niks over ga verhullen. Voorin Ijskoud staat een korte beschrijving van de eerste drie delen om het geheugen op te frissen of om lezers die de voorafgaande boeken niet hebben gelezen even bij te spijkeren maar geloof me er wordt heel vaak naar de voorgaande delen gelinkt, als je die niet hebt gelezen zal je echt met vragen komen te zitten.

Het gaat nog niet lekker met Jessica, ze heeft een noodzakelijke ontwennings- periode in een kliniek gehad om van de coke af te komen maar ze blijft hunkeren naar dat witte spul, dit blijft een rood draadje in het verhaal.

Jessy ruimt samen met haar zus Suus de spullen  op van hun overleden vader die zijn opgeslagen op de zolder boven haar hoeve, voorheen haar ouderlijk huis maar nu haar eigen thuis. Ze hoopt iets te vinden dat haar meer inzicht kan geven op wat er vroeger is gebeurd.  Ineens hoort ze een krakende traptrede en is direct op haar hoede. Ze ziet een kale kop die richting Suus kijkt. Jessy houdt de indringer nauwlettend in de gaten zonder ook maar iets aan haar zus te laten blijken….
Wie is deze indringer, wat wil hij van Suus of misschien van haarzelf? Maar last but not least; hoe komt hij binnen in haar sterk beveiligde boerderij? (Het duurt een tijdje voordat hier duidelijkheid over komt.) Jessy neemt korte metten en gaat over tot actie…
Hoe zal ze zich hieruit redden, en hoe gaat Suus hier mee om?

Jessica heeft  een brief ontvangen van haar tante  Fransziska von Liszt (voorheen Haider-Von Liszt). Deze brief is het begin van haar privé verhaallijn.  Ze leest dingen in de brief die haar in haar jeugd zijn aangedaan door haar nazi- oom Wilhelm Haider maar waar ze geen weet van heeft. Ze besluit in regressie te gaan bij haar psychiater Simon  de Ruijter, de vreselijke onthullingen uit de brief beginnen beelden te worden…
Wat gaat Jessie doen met deze wetenschap, welke gruwelijke gedachte ontpopt zich in haar brein ten opzichte van Willem Haider?

In opdracht van Sir Ryan, de oprichter van Saligia, maakt Jessie aan afspraak onder haar undercover naam Jennie de Koningh met Aaron Moore, de baas van Corail, een bedrijf dat zich bezig houdt met cryonisme. Ze heeft zogenaamd interesse in het cryonisme. Tegenover Moore doet ze zich voor als journaliste om zo ongevraagd in het bedrijf rond te neuzen. Als even later ook Ryan het kantoor van Moore binnenstapt kan Jessy zich niet aan de indruk onttrekken dat de twee elkaar kennen….Het begin van een bizarre maar spannende verhaallijn waarin ook Sem, de dochter van Alec (uit Zielloos) kennelijk niet gespaard wordt. Jessy is woedend en angstig als ze dit te horen krijgt,  de meest erge beelden nestelen zich op haar netvlies. Fuck!

De in zijn eigen huis vermoorde mediamagnaat en zijn mishandelde vrouw is eveneens een spannend verhaal, de zaak lijkt zich moeizaam op te lossen. De twee kinderen van het echtpaar gedragen zich merkwaardig, een zaak voor de recherche waarin Jessy zich ook vastbijt, vastbesloten het op te lossen!

Er gebeurt weer ontzettend veel in deel 4 van de Jessica Haider serie, verveling krijgt geen kans, alle drie de verhaallijnen zijn spannend en worden uiteindelijk met elkaar verweven, knap!

De schrijfstijl is  zoals de eerdere Jessica Haider boeken snel en vol actie, uitermate geschikt voor een misdaad verfilming waarin de onverschrokken en meedogenloze Jessy haar tegenstanders zonder pardon een luguber lesje zal leren.

Aanrader!

Advertenties

6 thoughts on “Ijskoud Corine Hartman

  1. Mooi geschreven! Ik heb de eerste twee delen gelezen, maar merk dat ik eigenlijk geen zin meer heb in deze. Het werd mij een beetje te veel van het harde, lugubere werk. Misschien over een poosje nog eens…;-)

  2. biebmiepje schreef:

    Vol ongeduld op deel 5 wachten hè!

  3. sunnie031 schreef:

    Wat mooi gedaan. Ben het helemaal met je eens! Top geschreven.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s