De Bakkersdochter Sarah McCoy

Uitgegeven 2012.

Omschrijving 9789022565568

Duitsland, 1945. De ergste terreur en wanhoop van de oorlog zijn tot nu toe voorbij gegaan aan de jonge Elsie Schmidt en haar familie. Ze worden beschermt door een hooggeplaatste Nazi die met Elsie wil trouwen. Maar als er in de nacht van Kerstavond een ontsnapt joods jongetje op de stoep van de bakkerij staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur voor hem opent.

Zestig jaar later, in El Paso, Texas, wordt journaliste Reba Adams er op uitgestuurd om een feel-good kerststuk te schrijven voor het plaatselijke blad. Reba is al jaren op de vlucht voor de herinneringen aan haar turbulente jeugd, maar ze is al lang genoeg in El Paso om er een full-time baan en een verloofde te vinden.

Reba’s opdracht brengt haar naar een oude bakkerij aan de andere kant van de stad. Het interview zou hooguit een paar uur in beslag moeten nemen, maar de eigenaresse van Elsie’s Bakkerij laat zich niet makkelijk interviewen en Reba voelt zich genoodzaakt om keer op keer naar de bakkerij terug te keren.

Voor Elsie zijn Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog. Maar als de levens van Elsie en Reba steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

 

Mijn bevindingen
Een citaat uit het raadselachtige proloog.

Voor hun deur patrouilleerden gewapende soldaten, ze kon het risico niet nemen dat ze hun nieuwsgierigheid aanwakkerde of haar gezin wakker maakte. Ze ging onder het rijzende deeg door haar knieën, schoof een geblakerde pan opzij en tastte in het donker naar de vloerplank, waar ze de nieuwe brief verstopt had. Ze hield de brief bij zich verstopt in de dunne plooien van haar nachthemd. Heel langzaam en zorgvuldig stopte ze de brief aan de zijkant van het bed onder de matras. Zo meteen zou ze naar beneden gaan en zwijgen over wat ze wist. (einde citaat)

Na het lezen van de proloog werd mijn nieuwsgierigheid naar het verhaal alleen maar groter want, wie is ‘zij’ en wat is dat voor geheimzinnigheid met een een brief die ze zorgvuldig onder het matras verstopt? Voordat ik daar achter kom ben ik al dik over de helft van het boek, een schrijnende geschiedenis zoals er zovele zijn geweest in de tweede wereldoorlog.

Het verhaal heeft twee verhaallijnen. De rode draad in het verhaal is dat van de jonge Duitse bakkersdochter Elsie die direct na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog is geëmigreerd naar Texas.
De  verhaallijn in het heden gaat over de journaliste Reba Adams wonend in Texas. Ze heeft een moeilijke relatie met haar verloofde Rikki waarvan ze nog altijd niet weet of hij  (werkt bij de immigratie grenspost) wel de ware voor haar is maar ook worstelt ze nog steeds met haar vervelende jeugd ten aanzien van haar (toen) zwaar depressieve vader.
Reba gaat rond Kerst bij de inmiddels oude maar zeer kwieke  Elsie op bezoek  voor een interview voor het plaatselijke blad, ze wil een gevoelig Kerstartikel schrijven en hoopt die van Elsie te krijgen.
Als ze de bakkerswinkel binnenkomt wordt ze ontvangen door Jane, de sympathieke dochter van Elsie. Het klikt meteen tussen de beide vrouwen maar als later blijkt dat Elsie het op dat moment te druk heeft voor het geven van een interview besluit Reba een paar dagen later terug te komen en daar zal het niet bij blijven, er ontpopt zich een hechte vriendschap tussen de drie vrouwen.

Wanneer het tot een ontmoeting komt tussen de oude Elsie en Reba komt het gesprek met moeite op gang. De oude dame praat niet graag over haar leven in Duitsland, ze heeft het diep weggestopt. Ze wil liever niet herinnerd worden aan haar toenmalige Nazi verloofde die wel van haar hield maar Elsie niet van hem. Ze wil ook niet meer denken aan het Joodse jongetje….zó lang geleden allemaal en het ligt erg gevoelig…haar ouders…en… en… Ach, er is zóveel gebeurd in het leven  van deze moedige, schrandere en kwieke oude dame waarover ik verder niks ga verhullen anders zou mijn recensie spoilers bevatten.
Wl je meer weten? Gewoon lekker lezen dit prachtige boek!

Beide verhaallijnen zijn mooi maar het verhaal van Elsie is echt prachtig en aangrijpend!
Als kers op de taart wordt de lezer getrakteerd met 12 heerlijke brood en gebak recepten achterin het boek!
Ik heb wel een jammer moment gehad maar ook daar kan ik niks over zeggen vanwege spoilers.
Aanrader!

Waardering 4 sterren.

Advertenties

4 thoughts on “De Bakkersdochter Sarah McCoy

  1. gewoonhiltje schreef:

    Hoi Boekenwurm 😉 Je hebt weer gelezen, weergegeven en er weer een goed blog van gemaakt! 🙂 Groetjes van een, niet zo grote boekenwurm.

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s