Zijden prooi Nora Roberts

Inhoud
9789402302806

Washington D.C. maakt een rustige zomer door. Het enige nieuws is de hittegolf die de stad lam legt. Totdat er een jonge vrouw gewurgd wordt gevonden met een briefje op haar borst: Haar zonden zijn haar vergeven. Al snel volgen er nog twee slachtoffers en het nieuws alleen nog maar over de moordenaar, die de bijnaam `de priester heeft gekregen.Psychiater Tess Court wordt door de politie ingeschakeld om een profielschets van deze zieke geest te maken. Rechercheur Ben Paris is niet geïnteresseerd in de mentale staat van de moordenaar, maar kan niet om Tess heen. Ben is lang, donker en knap, en heeft een legendarische reputatie als het om vrouwen gaat, maar op Tess lijkt zowel zijn voorkomen als zijn verleden geen invloed te hebben. Samen gaan ze achter `de priester aan en proberen hem tegen te houden voordat de bloedmooie blonde psychiater zelf het volgende slachtoffer wordt.

Verhaallijnen

Het verhaal begint met een lange inleiding over de brandende hitte die de stad al twee weken lam legt. Toeristen, straatventers en andere burgers brengen de bloedhete dagen door in het park waar ze beschutting zoeken bij het water, ijsjes eten en frisdranken nuttigen.
Een van deze mensen is een jongeman die per toeval een vermoorde jonge vrouw ergens in de bosjes ziet liggen, ze draagt een witte met gouden randje  priesterlijke halsdoek om haar hals en ernaast draagt ze een opgespeld briefje met de woorden ‘haar zonden zijn vergeven’. Geen geweld, geen aanranding. Bij deze ene moord zal het niet blijven, de jacht is geopend op de seriemoordenaar. De vermoorde vrouwen hebben een overeenkomst; ze zijn jong, blond en mooi.

Tess Court is van een goede komaf,  psychiater en de kleindochter van senator Jonathan Writemore, ze heeft haar ouders op jonge leeftijd verloren en is  opgevoed door haar grootvader, beide zijn erg aan elkaar verknocht. Tess is een stijlvolle jonge vrouw en straalt een natuurlijke élégance uit.  Ze heeft haar zaakjes goed voor elkaar en is tevreden met haar leven als single psychiater. Als Tess op het bureau komt om kennis te maken met het rechercheurs team (de politie heeft haar ingeschakeld voor een profielschets van de dader aan de hand van wat ze op dit moment weten) voelt ze een duidelijke afweer richting haar persoon bij  Ben Paris, hij heeft het  niet op psychiaters.  Ben wil maar één ding, de moordenaar van deze jonge vrouwen oppakken en achter de tralies zetten en zeker geen zielenknijper gepraat.  Later zal blijken dat de rechercheur een zeer emotionele privé reden heeft om alle psychiaters in het algemeen af te wijzen. Het laat zich al raden dat Ben en Tess zich tot elkaar aangetrokken voelen, het wordt een spel van aantrekken en afstoten.

Zij-lijn verhaal

De introverte jongen Joey Higgins is een patient van Tess die een keer per week bij haar op het spreekuur komt. Ondanks Tess haar professionele aanpak krijgt ze geen contact met de jongen, hij heeft duidelijk moeite met het zich uiten van zijn gevoelens en toont al helemaal geen emoties. Als de moeder van Joey de therapie wil beëindigen ziet Tess het somber in voor de jongen en daar waarschuwt ze de ouders voor.

Mijn boekbeleving

De lange inleiding over de hitte beschrijft details die totaal niet relevant zijn, pas op het laatst komt het er op aan, de jongen die het lijk vind, maar daar komt dan weer een gedetailleerd verslag achter weg over de naam, leeftijd, studie en part-time baan van het vermoorde meisje waarover ik later niets meer terug lees, heeft geen toegevoegde waarde maar ik zie dit niet als een minpunt.
De zijlijn van Joey lijkt irrelevant maar dit blijkt veel later in het boek wel degelijk beduidend te zijn waarover ik hier verder niets zal verhullen want dan zou ik teveel van het psychologische aspect verklappen wat alles te maken heeft met rechercheur Ben Paris.
De plot zit goed in elkaar, het is en blijft boeiend om te lezen hoe Tess in samenwerking met het politie team langzaam tot een verrassende ontknoping komt waarbij ik toch een kleine kanttekening wil maken ; de ontknoping kwam te snel, beetje jammer. .De schrijfster heeft een halve minpunt gekregen voor de (te) gemakkelijke personage die de rol van moordenaar toebedeeld krijgt.
Het verhaal bevat geen geweld en bloederige gruwelijkheden.
De moeite waard om gelezen te worden!

Zijden prooi was mijn eerste kennismaking met Nora Roberts en hier zal het niet bij blijven.
Waardering 3,5 sterren.

Advertenties