De Toeschouwers Hilde Vandermeeren (2014)


De toeschouwers

Inhoud

Marion werkt als freelance webdesigner en doet in haar vrije tijd aan kickboksen. Door gebeurtenissen uit haar verleden houdt ze mensen zo veel mogelijk op afstand. Haar vriendin Dana moet voor haar werk naar het buitenland en vertrouwt Marion haar twaalfjarige dochter Chavi toe. Het meisje zit op het internaat van een eliteschool in een bosrijke omgeving. Al snel heeft Marion het gevoel dat het daar niet veilig is. Dan wordt er in de school een moord gepleegd. Slaagt Marion erin om Chavi te beschermen? Of zal ze dezelfde fout maken die ze vroeger al heeft gemaakt?

Het verhaal

Op lang aandringen van Dana besluit Marion om tijdens de twee weken afwezigheid van haar vriendin voor Chavi te gaan zorgen al gaat het niet van harte, Chavi en Marion liggen elkaar niet zo goed.
Als Marion Chavi voor het eerst naar het internaat brengt ziet ze een man die haar op een negatieve manier kippenvel bezorgd, bad feelings! Ze denkt terug aan een slechte periode uit haar jonge leven.
Het toeval wil dat er voor het internaat een leerlingen begeleidster wordt gezocht, Marion twijfelt geen moment, gaat op gesprek en wordt direct aangenomen. Deze part-time baan is te combineren met haar freelance werkzaamheden als webdesigner.
Niet lang daarna wordt er op het internaat een moord gepleegd en niet veel later is er nog een lijk die op de één of andere manier verband schijnt te houden met de eerste moord.

Wat vond ik ervan

Het cursief gedrukte begin (1991) beschrijft een situatie uit het verleden van jong meisje die in een tehuis zit, haar moeder is overleden, haar vader heeft ze nooit gekend.
Deze verhaallijn komt af en toe terug, in korte stukjes komt de lezer achter de waarheid.
De plot heeft verschillende zij-verhaallijnen. Korte hoofdstukken, korte bondige zinnen, snelle uitwerking van de personages, alles is vluchtig zonder al teveel diepgang alhoewel de actuele thema’s pesten en kindermisbruik niet bepaald een lichtvoetig issue is. De ontknoping is zonder losse eindjes, de scherpzinnige lezer zal er wellicht weinig verrast door zijn, lees, oordeel en laat me jouw bevindingen weten!
De schrijfstijl deed me denken aan Loes den Hollander, prettig leesbaar zonder al te veel poespas en da’s af en toe best lekker om te lezen.
Marion is een afstandelijke, botte vrouw, ik had niet zoveel met deze hoofdpersonage, en eerlijk gezegd ook niet met de andere personages. Ik voelde geen verbinding, ze komen en gaan zonder een grote indruk achter te laten. Dit klinkt misschien allemaal erg negatief, ik ga het goed maken door te zeggen dat De toeschouwers zeker wel de moeite waard is om gelezen te worden mits  je geen ingewikkeld, superspannende thriller verwacht. In dat geval zeg ik, lekker lezen dan!

Waardering 3 sterren

 

 

Advertenties

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s