Het Bombardement

Inhoud

Op dinsdag 14 mei 1940, aan het begin van de middag, klinkt overal in de stad het luchtalarm. Een zwaarbewapend konvooi van de Luftwaffe is vanuit Duitsland onderweg om Nederland tot overgave te dwingen. Hun doel is Rotterdam, hun missie onherroepelijk. Terwijl de Rotterdammers zichzelf in veiligheid proberen te brengen, wordt om hen heen het historische centrum van hun stad weggevaagd. Een van de grootste Nederlandse oorlogstrauma’s.


In de roman Het Bombardement keert een grootvader samen met zijn kleindochter terug naar de stad van zijn verleden. Hij denkt terug aan hoe hij zich als eenvoudige bakkersknecht samen met zijn broer voorbereidde op een belangrijke bokswedstrijd, hoe hij kennismaakte met de vrouw van zijn leven – en haar onuitstaanbare verloofde –, en hoe het bombardement op Rotterdam hem dwong een keuze te maken met ingrijpende gevolgen.

Mijn bevindingen

In de veronderstelling dat ik de dvd had besteld bij de bieb kwam ik erachter dat ik in plaats daarvan het boek had gereserveerd. Ik had het natuurlijk meteen weer in kunnen leveren maar ach, waarom zou ik het niet gaan lezen nu het voor me klaar lag?
Scenarioschrijver, filmregiseur en producent Ate de Jong is de schrijver van de roman, het vormt de basis voor de gelijknamige bioscoopfilm met in de hoofdrollen Jan Smit, Roos van Erkel, Monic Hendrickx, pieter van der Sman en Mike Weerts.
De premiere was in december 2012.

De inmiddels stokoude Vincent(grootvader) gaat samen met zijn kleindochter Mia terug naar de plekken waar hij als jongeman heeft gewoond en gewerkt. De jonge Vincent werkte als  piccolo in het sjieke Hotel Atlanta in Rotterdam, daar ontmoette hij de rijke Eva die samen met haar ouders en haar verloofde haar intrek in het hotel hadden genomen in afwachting van hun huwelijk. Dit is het begin van een onmogelijke liefde vol verlangen.
Als op 14 mei het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt verliezen Vincent en Eva elkaar een tijdje uit het oog.

2c94a54c8ddda83ab05f32f7191cf4b0_medium
Het verhaal wordt verteld door de oude Vincent (90 jaar) aan zijn kleindochter Mia. De hoofdstukken worden met heden en verleden afgewisseld. De kleine zij-verhaallijn van Mia stelt weinig voor, ze heeft een verhouding met haar professor, de veel oudere Emile en dat verloopt niet geheel probleemloos.
De herinneringen van Vincent krijgt op een bepaald moment een wending waar Mia nogal van ondersteboven is.
Het boek is aardig leesbaar maar bevat weinig spanning, dat gebeurd pas ten tijde van het bombardement. Gedetailleerd wordt de vlammenzee en de angsten van de mensen beschreven.

De Cover van het boek is een foto van de bioscoopfilm en geeft een goed beeld weer van een passage uit het boek waarin de jonge Vincent en Eva vluchten voor hun leven.
Waardering 3 sterren.

 

Advertenties