Schuilplaats Linda Jansma

Mayke en Han zijn pleegouders van zes kinderen en wonen in een grote boerderij in Friesland. Als hen gevraagd wordt crisisopvang te bieden aan drie zusjes bedenken ze zich geen moment en nemen de meisjes liefdevol in huis. Al snel merkt Mayke dat er iets aan de hand is met de 14-jarige Nikki, het oudste meisje, dat weigert te praten, en krijgt ze het vermoeden dat er veel meer speelt dan een uithuisplaatsing van drie mishandelde kinderen. Dan verdwijnt één van de andere pleegkinderen. Wat is er met hem gebeurd? Hebben de zusjes er iets mee te maken.

Mijn beleving

De familie Goslinga die, samen met hun zes pleegkinderen, wonen in een boerderij in het Friese Holwerd. Harmonie, respect en een liefdevolle thuis omgeving vormen de basis voor een huisje weltevree gevoel. De verhaallijn van Mayke is doorspekt van de doodgewone hardwerkende huisvrouw en moeder die alleen maar het beste voor haar gezin wil. In gedachten gaat ze regelmatig terug naar een vervelende gebeurtenis van vier jaar geleden die veel impact heeft gehad op haar leven, nachts droomt ze erover en wordt ze badend in het zweet wakker. Wat er vier jaar geleden is gebeurd komt verder niet ter sprake, af en toe wordt er vaag over ‘hem’ gesproken maar wie ‘is ‘hem’? Dat blijft voor de lezer heel lang een vaag begrip. Dan is er ook nog een verhaallijn van een zekere Mus. Wie is Mus? Ook daarover bleef ik lang in het ongewisse. De persoon Lieuwe en Nelleke-de vrouw van de politieagent Jelmer- spelen ook een rol in de mysterieuze gebeurtenis van vier jaar geleden, maar ook dat blijft erg vaag. Ik was de 250 pagina’s al gepasseerd toen er eindelijk een beetje actie kwam en heel traag werd er hier en daar iets meer van Mayke haar geheim prijs gegeven.
Het Friese buitenleven, thee en koekjes en gezellige gebabbel met de kinderen in het gezin geven mij sterk het gevoel dat ik in een streekroman ben beland, met op het laatst thrillerachtige gebeurtenissen.
Linda Jansma heeft een eenvoudige en prettig leesbare schrijfstijl. Op zich is het een aardig boek maar ik verwacht meer van een boek die als thriller wordt gepresenteerd.

Waardering 3 sterren
(gelezen febr.2014)

Advertenties