De Wertheims Silvia Tennenbaum

De Wertheims Silvia Tennenbaum

De welgestelde Joodse familie Wertheim neemt volop deel aan het bruisende culturele leven van Frankfurt begin vorige eeuw. Ze leven volgens hun eigen principes. Zo wordt Kerstmis elk jaar uitgebreid gevierd, ondanks de bedenkingen van sommige aangetrouwde familieleden.Edu, jongste van de vijf broers, bankier en kunstverzamelaar, neemt na de dood van zijn vader de rol van pater familias op zich. ‘De joden zijn als ieder ander’, vindt hij, ‘zo niet, dan zouden ze het moeten worden’. Hij is de spil van de familie en ontfermd zich over zijn nichtjes, Lene en Emma.

Mijn bevindingen

Het boek speelt zich af tussen 1903-1945. In de jaren na de eerste Wereldoorlog komt de familie in aanraking met het begin van de Jodenhaat, sommige familieleden besluiten Frankfurt te verlaten om zich te vestigen in Zwitserland, Italië, Parijs Palestina, Amsterdam en Amerika. Lene, de dochter van Caroline en Nathan heeft de grootste verhaallijn, zij stond model stond voor de moeder van de schrijfster van dit boek. Edu, de jongste zoon van Moritz Wertheim en Hannchen heeft ook een flink aandeel in het verhaal.  We lezen WOII met al zijn gruwelen. De Jodenhaat en Jodenvervolging wordt uitvoerig beschreven in een brief van één der familieleden. Een zéér aangrijpend epistel wat je echt bij de strot pakt, we weten wat er gebeurd is in deze verschrikkelijke Holocaust, we hebben de boeken gelezen en de vele oorlogsfilms gezien.

Dit boek is in mei 2013 uitgeroepen tot het boek van de maand bij Dwdd. Een paar weken geleden ben ik er mee begonnen, het telt 574 blz. een dikke pil. Na een paar dagen weer weggelegd,  ik kwam er niet doorheen maar mijn nieuwsgierigheid won het en zo geschiedde het dat ik het boek een paar weken later toch weer oppakte. Het had tijd nodig om lekker in het verhaal te komen. De familie is groot, groter, grootst. Het is een hele klus om te onthouden wie er bij elkaar hoort. Even doorzetten met het boek wordt echt beloond, het is prachtig!
Het verhaal is teveel omvattend om er een goede recensie over te schrijven, gewoon lekker lezen dit prachtige boek
Aanrader!
Waardering 4 sterren.

Advertenties

Wat vind jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s