Maandagskinderen Arnaldur Indridason

In Reykjavík pleegt de veertigjarige psychiatrische patiënt Daníel zelfmoord in een inrichting. Vrijwel gelijktijdig komt een bejaarde man bij een brand om het leven. De oude man heeft Daníel in de jaren zestig lesgegeven en blijkt hem kort voor zijn dood een aantal keren bezocht te hebben.
Aan inspecteur Erlendur en zijn collega’s de taak om de achtergronden van beide zaken te onderzoeken. Ook de broer van Daníel begint naspeuringen te doen. Onafhankelijk van elkaar komen ze tot gruwelijke conclusies.

Mijn bevindingen

Maandagskinderen is het eerste boek in de serie rond inspecteur Erlendur en zijn collega Oli.
De veertigjarige psychiatrische patiënt Daniel pleegt zelfmoord in de inrichting waar hij al twintig jaar verblijft.
Op dezelfde dag komt de oude onderwijzer Halldor om het leven door een brand in zijn huis, men vermoedt dat het gaat om een brandstichting. Na enig onderzoek blijkt er een verband te zijn tussen Daniel en Halldor. Voor Erlendur en zijn veel jongere collega Oli een pittige klus om er achter te komen wat de beide dode mannen met elkaar heeft verbonden. Ik heb al meerdere boeken in deze serie gelezen maar niet in de juiste volgorde, dit is absoluut geen probleem.
De opbouw van het verhaal is rustig, zo typerend Indridason. We maken kennis met Erlendur en Oli maar echt uitgediept worden de karakters nog niet, in zijn latere boeken komt dit absoluut aan bod.Oli heeft een academische graad in de criminologie, iets waar Erlendur nogal de draak mee steekt.
Erlendur is het type ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’,  Oli is van een totaal ander kaliber, de twee mannen liggen daardoor nogal eens met elkaar overhoop. De spanning stijgt naarmate ik door de opbouwende fase heen ben. Ik hou erg van de manier waarop Indridason zijn boeken schrijft, rustig en behoudend. Mooi! Voor mij zijn deze boeken een fijne afwisseling tussen de vaak wrede, bloederige en bloedstollend spannende boeken die ik doorgaans lees, rust voor de geest!
Echt een aanrader voor de liefhebbers van Scandi thrillers!
Waardering 4 sterren.

Advertenties