Nachtzwemmen Lucy Clarcke

 Inhoud9200000010047130

Als haar zus om het leven komt op Bali, onderneemt Katie dezelfde reis om erachter te komen wat er zich op dit paradijselijke eiland heeft afgespeeld…

Wanneer Katie hoort dat haar zus Mia zelfmoord heeft gepleegd, kan ze het eerst niet geloven. Ook al hebben ze hun leven lang een moeilijke zussenrelatie gehad, dit nieuws slaat in als een bom en breekt haar hart. Pas later vraagt ze zich af: wat deed Mia eigenlijk op Bali?

Het eiland lag niet op de route van de wereldreis die Mia ging maken na de dood van hun moeder. Wat is er gebeurd voorafgaand aan de avond dat ze van een klif viel? Om antwoord op haar vragen te krijgen, besluit Katie om in Mia’s voetsporen dezelfde reis te maken, aan de hand van haar dagboek. Daarvoor zal ze haar veilige en succesvolle wereld van haar werk en verloofde moeten verlaten – om achter een schokkende waarheid over hun vader te komen. Maar pas op Bali zal ze ontdekken en volledig begrijpen wat er precies gebeurd is met Mia, en hoe het zo ver heeft kunnen komen…

Mijn bevindingen

De twee zussen zijn hun moeder verloren aan kanker. De zevenentwintigjarige Katie is georganiseerd en nauwkeurig, ze heeft een goede baan en is sinds kort verloofd met Ed, de trouwdatum is gepland.
Mia is drie jaar jonger en het tegenovergestelde van Katie. Ze heeft een intense, maar, platonische vriendschap met Finn, die ze al sinds haar jeugd kent.
De twee zijn onafscheidelijk. Na het overlijden van hun moeder besluiten Katie en Mia een appartement te kopen om samen te gaan wonen. De verstandhouding tussen de twee zussen is lastig. Katie kiest voor veilig, ze is georganiseerd, nauwkeurig en heeft een goed betaalde baan. Sinds kort is ze verloofd met Ed en de trouwdatum is gepland. Mia is het tegenovergestelde van haar zus. Impulsief, onvoorspelbaar. Na haar studie heeft ze tal van losse baantjes gehad.
De twee zussen hebben samen een lastige relatie ,  ze kunnen niet ‘met’ en niet ‘zonder’ elkaar. Hun gezamenlijke conversaties draaien meestal uit op ruzies. Wanneer Mia plotseling aangeeft dat ze een wereldreis gaat maken voor onbepaalde tijd, is Katie met stomheid geslagen. Mia heeft Finn zover gekregen dat ook hij zijn baan bij de radio aan de wilgen hangt om haar te vergezellen. Ze vertrekken…

En dan, na een paar maanden, krijgt Katie het het vreselijke bericht dat haar zus Mia van een klif is gesprongen op Bali. Zelfmoord, wordt er beweerd, maar wat deed Mia op Bali? Dat wijkt volkomen af van de reisroute! Op de begrafenis van Mia ontdekt Katie , tussen alle andere bloemstukken, een witte maanorchidee met een bloedrode hart, er staat enkel ‘sorry’ op het kaartje. Van wie is het? Katie, vol ongeloof over de zelfmoord van haar levenslustige en reislustige zus neem een kloek besluit nadat ze de rugzak en het reisdagboek van Mia in handen krijgt. Ze zegt haar baan op en koopt een ticket om exact dezelfde reisroute als haar zus te volgen. Elke dag leest ze een stuk in het dagboek, ze doet precies dezelfde dingen als Mia heeft gedaan en ook de overnachtingen doet ze in dezelfde hotels. Op deze manier hoopt ze meer inzicht te krijgen in het gevoelsleven van haar zus en wat haar ertoe heeft gedreven om zelfmoord te plegen. Maar was het wel zelfmoord? Hieraan twijfelt Katie met elke vezel van haar lichaam. Stukje bij beetje komt ze verder in haar zoektocht naar het leven van haar zus en doet ontdekkingen die ze niet voor mogelijk had gehouden.

Er zijn twee verhaallijnen. Direkt in het eerste hoofdstuk krijgt Katie de onheilstijding van het overlijden van haar zus op Bali. Om en om in een nieuw hoofdstuk vertellen de zussen hun reiservaringen. Bij de hoofdstukken van Mia wordt er terug gelezen over haar ervaringen voordat ze kwam te overlijden. Katie haar reiservaringen zijn in het hier en nu en sluit aan waarmee Mia in haar hoofdstuk is geeindigd. De schrijfstijl is mooi. Lucy Clarke heeft aanleg voor mooie poëtische zinnen. Soms iets te gedetailleerd en iets te lange zinnen, maar dit is geen minpunt. Goede inzicht in de karakters en in het gevoelsleven van de zussen . Gebeurtenissen in het leven van de personages waarmee de zussen, en afzonderlijk, in de loop van het verhaal mee te maken krijgen, hebben een bizarre overeenkomst, dit ga je begrijpen als je het boek zelf leest. Het boek bevat zeker spanning maar meer op het psychologische vlak. Ik werd meegezogen in het verhaal van verlangens naar onbereikbare liefdes. Al met al een prachtig boek met een goed eindplot!

waardering 4 sterren
Lucy Clarke (1980) studeerde Engelse literatuur. Nachtzwemmen is haar romandebuut, momenteel werkt ze aan haar tweede boek.

Boek twee
Ademhalen 2014

Advertenties