De Dinsdag voorbij Nicci French


Het tweede deel met psychoanalytica Frieda Klein die tegen wil en dank wordt meegesleurd in de afschuwelijke wereld van misdaad en moord.
In een vervallen huis in het oosten van Londen wordt het opgezwollen, door vliegen bedekte lijk van een man aangetroffen, rechtop in een leunstoel. Het huis is van Michelle Doyce, een kwetsbare vrouw met ernstige psychische problemen. Onderzoek toont aan dat de man pas na zijn dood naar het huis is overgebracht. De enige informant is Michelle, maar haar uitspraken stellen de recherche voor raadsels. Inspecteur Karlsson roept Frieda Klein te hulp, en weer raakt zij verstrikt in de duistere kanten van het leven.
Zij komt erachter dat het slachtoffer geen onschuldige was, maar een gewiekste zwendelaar die profiteerde van de angsten en noden van anderen. Wanneer Frieda meer te weten komt over diens verledens en ook zijn slachtoffers leert kennen, blijkt ze in groot gevaar te verkeren en meer vijanden te hebben dan ze dacht. Met Dinsdag is voorbij wordt de reeks vervolgd die begon met Blauwe maandag. Het is een prachtig strak gecomponeerde thriller met grote psychologische diepgang, waarin meer onthuld wordt van het raadselachtige innerlijk leven Frieda Klein.
Zij spant zich in om vaste grond onder de voeten te krijgen in een onbekende wereld van misdaad en angst.

Mijn bevindingen

Dinsdag is voorbij is het tweede deel in een reeks van 8 boeken, de hoofdpersonage is de psychoanalytica Frieda Klein. Bijna alle boeken van het schrijversduo Nicci French heb ik gelezen maar op een bepaald moment had ik het eigenlijk wel een beetje gehad, vond het niet meer verrassend. Nu ze een andere weg zijn ingeslagen dan het gebruikelijke format werd daarmee mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en ben ik begonnen met Blauwe maandag. (deel 1) Ik heb het met plezier gelezen, het triggerde om ook deel 2 te lezen.
Dinsdag begint met Maggie Brennan, een medewerkster van de sociale dienst die op huisbezoek gaat bij Michelle Doyce, een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd. Zij is kort geleden ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis, iets verder in het boek blijkt dat ze lijdt aan waanvoorstellingen. Maggie komt alleen voor in het eerste hoofdstuk, een vluchtig bedachte personage. Als Maggie het huis binnenkomt lijkt het daar allemaal niet pluis, er hangt een penetrante lucht en ze hoort een vreemde brom-toon die ze niet thuis kan brengen. Als ze een rondje door het huis loopt doet ze een lugubere ontdekking. Rechercheur Karlsson, bekend van Blauwe Maandag, wordt op de zaak gezet en Frieda duikt er weer volop in mee! Veel personages die soms wat moeilijk te onthouden zijn, en een onbekende personage met een kleine verhaallijn die op onverwachte momenten ineens weer tevoorschijn komt, wat het overigens wel spannend maakt, als lezer wil je graag weten wie deze mysterieuze personage is!
Het boek heeft een sterk psychologisch karakter. De aan bindingsangst lijdende Frieda is over haar eigen zielenroerselen zo gesloten als een oester maar in dit boek komen we iets meer te weten over haar persoon en wordt er een tipje van de sluier opgelicht over haar verleden. Er komen in dit boek terugkerende personages voorbij uit Blauwe Maandag, dus echt eerst even het eerste deel van de reeks lezen om het verhaal achter die personages beter te begrijpen. Psychologisch zit dit heel boek goed in elkaar, niet bloedstollend spannend maar zeker intrigerend en een verrassend eind!! Het leest lekker en heeft een mooi lettertype.

Waardering 4 sterren.

 

Advertenties