Ausländer Paul Dowsell

Omschrijving

Berlijn 1941 : het kloppende hart van het naziregime. Pjotr, met zijn blauwe ogen en lichtblonde haren, ziet eruit als de ideale Arische jongen op de Hitler Jugendposter. Hij heeft niets te vrezen. Of toch wel? Als Pjotrs ouders omkomen bij de inval van Polen, wordt hij in een weeshuis geplaatst. Daar moet hij leven onder erbarmelijke omstandigheden. Op een dag verschijnt een commissie in het weeshuis die de jongens wil keuren op hun arisch zijn. Pjotr springt er met zijn blonde looks direct uit; hij moet gered worden voor het vaderland. Een belangrijke familie zal hem wel willen adopteren. En dat gebeurt ook. Professor Kaltenbach en zijn vrouw zijn vereerd dat Pjotr bij hen in huis mag komen. Maar Pjotr is niet de ideale Volksdeutscher die ze in gedachten hadden. Hij vormt zijn eigen ideeen.

Het verhaal

Pjotr is dolgelukkig om weg te kunnen uit het weeshuis en voelt zich opgenomen door het gezin Kaltenbach.
Na verloop van tijd komt de jongen er echter achter dat de denkwijze van de Professor en zijn vrouw niet de zijne is. Zijn vriendschap met Anne Reiter zorgt ervoor dat zijn eigen ideeën sterkere vormen aan zal nemen. De sfeer binnen het gezin wordt er niet beter op. Pjotr zet zich af. Wanneer Pjotr op een dag een gruwelijke ontdekking doet krijgt zijn leven een andere wending.

Dit vind ik ervan

Een prachtige verhaal,  geschikt voor lezers vanaf 14 jaar.
In begrijpelijke taal worden de gruwelen van WOII beschreven en geloof me, niet alleen jeugdige lezers weten dit boek te waarderen!
Zeer de moeite waard, leestip!!

Mijn waardering: 5 sterren.

Ausländer Paul Dowsell WO11. Prachtig voor lezers van 14 jaar. *****

Ausländer Paul Dowsell
WO11. Prachtig voor lezers vanaf 14 jaar. *****

Advertenties